Fantastiskt gott att grilla grönt !

Grillad potatis, smör & honungsstekta rädisor, Parmalindad grillad halloumi. 
 
Grillade päron med rostade valnötter och hyvlad parmesanost.
 
Grillad fänkål, morot, sparris, zuccini, rostade pinjenötter och mozzarella på en salladsbädd.
 
 
Ofta har man grönsaker som tillbehör till köttet men här blev det tvärtom, grönsaker i fokus och köttet i form av parmaskinka som tillbehör. När man lagar vegetarisk är det viktigt att lyfta fram smakerna i form av kryddning eller som här att man grillar grönsakerna och dressar med en god olivolja, lite fling salt och nymald svartpeppar.
 
Jag grillade fänkål, späda morötter, sparris, päron, zuccini och potatis och servera med smör och honungs stekta rädisor. De grillade päronen la jag på en rocculabädd ströde över rostade valnöter och hyvlad parmesanost. De andra grillade grönsakerna lades på en bädd av ruccula och toppades med rostade pinjenötter och mozzarella tillsammans med grillad halloumi som virades in i parmaskinka, grillad potatis och smör och honugstekt potatis. Lägg upp på fat rippla över en god olivolja, krydda med flingsalt och nymald svartpeppar.
Servera med en hemslagen Hollandaise.
 
Hollandaisesås
150 g smör
2 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
salt
malen vitpeppar

Smält smöret på svag värme utan att det bryns. Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med. Smaksätt med salt och peppar.

Riktigt goda LCHF-Pannkakor !

 
Ska man göra riktigt goda LCHF-pannkakor så ska man göra efter recept av 56-kilo, hennes är så kopiöst goda så att man nästan storknar ;)
 

2 portioner

2 dl grädde
1 dl mjölk
4 ägg
1 msk fiberhusk
2 nypor salt
0,5 tsk vaniljpulver

Vispa samman allt med elvisp eller stavmixer. Låt stå i 5 minuter och grädda sedan i smör.

Servera med vispad grädde och nykokta osötade bär.

 

 

Ett år med våra delikatesser och det firar vi med en Jubileumskorv !

 
Den 16 maj var det ett år sedan våran fjälldeli med korvar hamande i butiksdiskarna. Mycket har hänt under året, vi vann guld på SM i mathanverk med våran Tärna Saucisse som verkligen har blivit en storsäljare.
Nytt charkök blev klart i veckan där vi kommer att producera många goda mathantverk. Vår senaste produkt i familjen korvar blev en med västerbottensost och alspånsrökt bacon som redan efter en vecka verkar bli en succé. 
Vi grillade den på indirekt värme tills den fick en kärntemp på 62 grader, till det serverades en Tortilla Española, dijonaise och stekta grönsaker.
 

Tortilla Española

8 potatisar
2 gul lök
1 dl olivolja
5 ägg
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar

Skala och Skiva potatisen i tunna skivor. Skala och tunnskiva löken. Hetta upp oljan i pannan och mjukstek löken utan att den tar färg och tillsätt sedan potatisen. Bryn försiktigt ca 4-5 minuter. Häll av allt i ett durkslag så överflödig olja rinner av. Vispa ihop äggen med salt & peppar. Lägg tillbaka potatisblandningen i pannan och häll äggen över. Stek på mycket svag värme tills tortillan stelnar och potatisen mjuknar. Lägg en tallrik över pannan och vänd den, stek tortillan på andra sidan så den får färg.

Dijonnaise provencale

1st äggula
½dl olivolja
½dl rapsolja
1st finhackad vitlöksklyfta
2tsk Maille dijon provencale
S/p

Vispa äggulan med dijonen och vitlöken tills det blir krämigt. Tillsätt oljorna i tunn stråle under kraftig vispning. Smaka av med s/p