- january 2014

Grillad kyckling med rostade kikärtskrutonger

 
Jag provade att rosta kikärtor i ugn för första gången med gott resultat igår, vi åt kyckling till men de skulle nog passa även till en sallad eller kanske en god pumpasoppa eller bara som snacks. 
 
Rostade kikärtskrutonger
1brk kikärtor
1msk citronolivolja
1st finriven vitlöksklyfta
½tsk salt
½tsk svartpeppar
1krm rökt paprikapulver
1tsk mortlad kummin
 
Häll av vätskan från kikärtorna i en sill och lägg och torka på en handuk. Plocka bort alla lösa skal från kikärtorna. Blanda alla övriga ingredienser i en bunke och rör ner kikärtorna. Rosta i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Lått rinna av på ett hushållspapper.
 
Grillad kyckling med Lannérs röra
1st hel kyckling
1st ekologisk citron
1st skivad gul lök
½dl färsk timjan
½dl färsk basilika
½dl färsk oregano
2st hela vitlökar
1st aubergine
1st rödlök
3dl gräddfil
2tsk dijonsenap
Salt
Vitpeppar
 
Börja med att Skära snitt ner i citronen men inte helt igenom, ungefär som hasselbackspotatis. Lägg skivad lök i varje snitt. Gnid in salt och peppar inuti kycklingen, och stoppa sedan in den lökfyllda citronen i kycklingen. Bind ihop låren eller skär ett snitt i skinnet längst ut på låret så du kan låsa fast det genom att sticka in det andra låret i snittet. Mixa örterna med oljan med en stavmixer smaka av med salt och svartpeppar, gnid in hela kycklingen med örtoljan. Lägg kycklingen i en ugnsfast form tillsammans med vitlökarna, auberginen och rödlöken och grilla i ugnen på 175 grader eller på grillen med lock och med indirekt grillning och håll en temperatur på 175 grader i grillen tills kärntemperaturen på kycklingen är 74 grader invid benen. 
Ta ut citronen ur kycklingen och pressa ur saften från citronen i en bunke. Skrapa ur köttet från den grillade auberginen, skala löken och vitlöken, Lägg ner aubergineköttet med de skalade lökarna i bunken med citronsaften. Tillsätt gräddfilen, dijonsenapen och mixa med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

 
 

Tjeckisk afton på Tärnaby Fjällhotell

 
 
I helgen gästades vi av Carolina Miskovsky i både kök och på scen. På scenen levererades härlig musik tillsammans med Marcus Granberg. I köket blev det Tjeckiskt mat med en finsk avslutning i form av en Lingonkaka som var så god att man nästan hörde änglakören, här kommer receptet på den.
 
Carolinas mormors Finska lingonkaka
 
Fyllning
Blanda ihop:
1dl socker
1½dl gräddfil
½st ägg
2½dl lingon
½tsk vaniljsocker
 
Botten
1st ägg
2dl socker
1½dl gräddfil
100g smält smör
2dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
 
Vispa ägg, socker fluffigt.
Blanda gräddfilen med det smälta smöret.
Blanda de torra ingredienserna. 
Rör ner de torra ingredienserna i gräddfilen och smöret, vänd ner äggsmeten och blanda ordentligt. 
 
Lägg smeten i en smörad form ca 24cm och ringla över lingonfyllningen. Baka av i ugnen på 150 grader i 55 minuter.
 
Carolina Miskovsky
 

Eldad Sashimi

 
 
 
Denna förrätt kommer bli en favorit hos era gäster när ni bjuder på den och jag tror inte finns någon enklare förrätter att göra. Skär ut kuber från en färsk laxrygg, bränn lätt runt om med en crème brulé brännare, den ska vara rå i mitten, har ni ingen brännare funkar det att ha den helt rå. Blanda 1dl Japansk soya med 1msk dijonsenap, garnera med vattenkrasse, tunnt skuren purjolök, strimlad röd paprika och vips så var det klart.