Räkcocktail-en god klassiker

 
 
 
Vissa klassiker är verkligen "still going strong" som den här räkcocktailen med ärtor,sparris, kokta ägg, tomat, romansallad, gurka, avocado, vårlök och en otroligt god dressing á la Gilla. Kan göras som helrätt eller som förrätt. Dryck till detta kan jag rekomendera Casal di Serra nr: 12419 79kr, otroligt gott och prisvärt vin till skaldjur.
 
Dressing á la Gilla
1dl majonnäs
1dl rysk yoghurt
1tsk honung
1st knivudd cayennepeppar
2msk ketchup
1tsk Thai hot chili
1msk Mussini Aceto Balsamico di Modena
1tsk paprikapulver
1tsk dijonsenap
1tsk vitt vin
 
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
 
 
 

Kalvfärsbiff med fempepparsås

 
 
 
 
 
 
Ofta är det enklaste det godaste. Tillagade kalvfärsbiffar med en fempepparsås, broccoligratäng och lite kokta ärtor som tog totalt 45 minuter att göra från start till serverad måltid. Svårare behöver det inte vara för att lyxa till en måndagskväll.
 
Kalvfärsbiffar
600g kalvfärs
5st äggulor
2dl vispgrädde
6g salt
1krm nymald vitpeppar
 
Blanda allt i en bunke och forma till 4st biffar med blöta händer. Bryn dem på båda sidorna i smör för att sedan baka av dem i ugnen på 150 grader tills du får en kärntemperatur på 64 grader.
 
Fempepparsås
2st finhackade Scharlottenlökar
1tsk hel vitpeppar
1tsk hel svartpeppar
1tsk rosépeppar
1tsk grönpeppar
1tsk kryddpeppar
3dl vispgrädde
1msk oxfond
2msk smör
1tsk Dijonsenap
Salt
Peppar
 
Smält smöret i en gryta, fräs löken o pepparn tills löken börjar bli glansig utan att ta färg. Slå på grädden, fonden, senapen och låt sjuda tills lagom tjock konsistens.
 
Broccoli gratäng
Buketter från 1st broccoli
100g riven cheddarost
 
Koka broccolibuketterna i lättsaltat vatten i 5 minuter. Häll bort vattnet, lägg broccolin i en lite gratängfom och strö över osten. Gratinera i ugnen på 175 grader tills osten får fin färg.
 
 

Gudomligt gott !

 
Så nu har man levt i femtio år och då måste man ju ha ätit en hel del mat och samlat på sig en massa favoriter.
När vi nu skulle laga middag till min födelsedag så funderade jag ett tag vad som är mina favoriter och det blev en hel del, men högt upp på listan kom Fasan, Wallenbergare, tryffel, mandelpotatispuré, trattkantareller och bönor i alla former. Så det fick bli Fasanwallenbergare med mandelpotatispuré som smaksatts med svart tryffelolja, Gräddbrässerade trattkantareller med vårlök, waxbönor, haricoverts och sockerärtor. Jag struntade fullständigt i att räkna kolhydrater i den här middagen och jag kan lova er att denna rätt fick håret på mina armar att resa sig.
 
Fasanwallenbergare
500g Fasanbröst
5st äggulor
1½dl vispgrädde
6g salt 
1krm vitpeppar
Rivet färsktbröd
Smör att steka med.
 
Mal Fasanen genom en köttkvarn på medelgrovt. Blanda med ägg, grädden, salt och peppar. Forma till biffar med blöta händer och vänd dem i det rivna brödet. Bryn i en stekpanna på båda sidorna och lägg över på en plåt och baka klar i ugnen på 150 grader tills de får en kärntemperatur på 68 grader.
 
Mandelpotatispuré
800g mandelpotatis
50g smör
2½dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Svart tryffelolja tillsätts efter smak
 
Skala och koka mandelpotatisen tills den börjar falla isär. Häll bort vattnet och låt den ånga av ordentligt. Koka upp mjölken och smöret i en kastrull. Häll över mjölkblandningen i potatisen. Vispa med en balongvisp tills den blir slät. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
 
Gräddbrässerad trattkantareller med vårlök
50g torkade trattkantareller
4st vårlökar
25g smör
3dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar
 
Blötlägg kantarellerna tills de blir mjuka ca 1 timme. Under tiden låt grädden reducera ner sakta tills hälften återstår. Krama ur vattnet från kantarellerna och låt rinna av ordentligt i en sil. Strimla vårlöken och lägg tillsammans med kantarellerna i en stekpanna där smöret smälts. Låt fräsa tills allt smör kokats in. Slå på grädden och låt brässera i 5 minuter smaka av med salt och peppar.
 
Fräs bönorna och sockerärtorna i hastigt i ankfett smaka av med salt och peppar