Ravioli Bolognese

 
Den här ljuvliga Bolognesefyllda raviolin är helt otroligt god och kanske lite av en hyllning till den konserverade versionen man åt som barn/tonåring och som man tyckte var så god, jag har inte provat den konserverade sen dess och skulle nog antagligen inte uppskatta den lika mycket nu som då, många matminnen från barndomen är ljuvliga ända tills man börjar att ifrågasätta dom 😊
 
Royal pastadeg
400g Tipo 00 mjöl
75g fin durummjöl
12st äggulor från stora ägg
2msk olivolja
 
Blanda mjölarna i en stor bunke. Lägg i äggulorna, vatten och olivolja i en mindre bunke och vispa ihop. Gör en liten grop i mjölet och tillsätt äggblandningen. Rör in mjölet med en gaffel tills allt mjöl absoberats. Täck degen med folie och låt vila ca 1 timme i kylen. Gör en rulle av degen och skär 1cm tjocka skivor. Ta en skiva och se till att alltid resten är täckt så det inte torkar. Kör den genom pastamaskinen på största öppningen och vik den och kör igen med öppningen uppåt så den inte blir luft mellan. Mjöla lite på båda sidorna så den inte klibbar ihop. Minska sedan till nästa steg och kör igenom den en gång, och upprepa det tills du får den tjocklek du vill ha på pastan. Stansa ut rundlar och lägg lite fyllning på varje, pensla kanterna med ägg, lägg en rundel på den fyllda och tryck till runt hela och pressa ut ev. luft från raviolin. Koka 3-4minuter i saltat vatten.
 
Fyllning
400g nötfärs
400g fläskfärs
3msk olivolja
2st finhackade vitlöksklyfter
2st finhackade medelstora gulalökar
2st finhackade medelstora morötter
2st finhackade selleristjälkar
2dl Chianti Classico rödvin
2X400g hela plommontomater på burk gärna Mutti
100g riven parmesanost
10g salt
3g grovmalen svartpeppar
 
Hetta upp en stekpanna på hög värme med olivoljan, lägg i färsen, salt och peppar, stek gyllene under ständig omrörning. Sänk värmen till medelvärme och tillsätt, vitlök, gul lök och morötterna, fräs ytterligare 10 minuter under omrörning. Tillsätt vinet och låt det koka in. tillsätt tomaterna och mosa med en gaffel. Låt koka på låg värme under lock i 1 timme, det ska tjockna ordentligt, ta bort från värmen och tillsätt parmesan. Låt svalna i kylen ca 30 minuter. Du kommer få färs över men det är bara att frysa in till lasagnen eller någon annan pastarätt.
 
Såsen
4st finhackade vitlöksklyftor
2st finhackade röda chilis
3X400g hela tomater på burk gärna Mutti
3msk hackad färsk basilika
1msk olivolja
Salt
grovmalen svartpeppar
 
Värm upp en panna med olivolja till medelvärma, tillsätt vitlök, chili och fräs det blir lätt stekt. tillsätt tomaterna och låt koka i 10 minuter. Häll över i en blender och mixa slät. Häll tillbaka i pannan och låt det får ett uppkok, tillsätt basilika och smaka av med salt och peppar. 
 



Slottsstek med färska legymer

 
Vad passar inte bättre på en söndag än en härlig stek. Hos oss fick det bli min favorit, Slottsstek.
Såsen blir så otroligt god av skyn som blir vid tillagningen av steken. Vi hade även med egenodlade bönor, gurkor och tomater. Gurkorna gjorde vi en klassisk inläggning av och tomaterna blev syltade gröna tomater.
 
Slottsstek

1.5 kg nötstek, ca (fransyska) 
3 st rödlökar i bitar 
3 st små morötter i bitar 
6 st kryddpepparkorn 
1 st lagerblad 
6 st ansjovisfiléer 
1 msk ättika 
3-4 dl vatten 
5 dl vispgrädde 
3 msk tomatpuré 
salt 
peppar 

Salta och peppra köttet ordentligt runtom, bryn i en stekgryta, lägg lök och morötter vid sidan av steken.
Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, ättika och vatten tills det täcker. Låt koka upp.
Sätt in grytan i ugnen och låt brässera på 100 grader tills den får en kärntemperatur på 65 grader, vänd steken då och då.
Ta upp och låt köttet vila 10 minuter i folie.

Sås
Sila stekskyn från grytan i en kastrull, låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden, l
åt såsen sjuda 5-10 minuter,skär upp steken i tunna skivor. 

Servera köttet med sås och kokt potatis samt kokta primörer och pressgurka eller andra inläggningar.

 

Fish`n chips med Tartarsås

 
Ibland är det så gott med friterad fisk och någon god dippsås till, till den här gjorde vi Tartarsås men vi brukar även göra Dansk remulad, det ena behöver inte utesluta det andra så vi lägger ut recept på båda två.
Börja med att lättrimma fisken.
 
Rimningslag till fisken
1l vatten
1dl salt
 
Rör ut saltet i vattnet, lägg i fisken och låt rimma 10 minuter. Häll bort vattnet och torka av fisken med hushållspapper.
 
Fisken
450g torskrygg
2dl vetemjöl
2st ägg
2dl panko
2tsk salt
1krm svartpeppar
 
Skär torsken i 3-4cm tjocka skivor, blanda saltet och pepparn i mjölet.
Vänd bitarna först i mjölet sedan ägget och sist pankon. Låt bitarna vila ca 30 minuter.
Fritera i olja som har en temperatur på 180 grader tills de får en gyllne färg.
 
Tartarsås
2dl majonnäs
1msk finhackad cornichons
1msk finhackad kapris
2tsk finhackad persilja
1st finhackad schalottenlök
1tsk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
 
Blanda allt i en skål och smaka av med salt och peppar.
 
Dansk Remouladsås
2 dl Majonäs
1 dl Gräddfil
1 Pickles på burk
saften från en halv pressad citron
3 tsk Curry
s/p
 
Hacka eller kör picklesen i mixer grovt. Blanda till alla ingredienser och vänd ner picleshacket.