- november 2015

Rostade Kastanjer med citronsmör



Varma rostade kastanjer är klassisk höstmysmat som vanligtvis serveras med rört smör eller bara smör och salt. Den ätbara kastanjen, Castanea sativa, växer inte i Sverige (förutom enstaka i Skåne) och ska inte förväxlas med de ståtliga kastanjeträd, s k hästkastanj, som är vanlig i våra parker och alléer. Hästkastanjerna är glänsande och knubbiga och faktiskt också giftiga. De ätbara är mindre och mer toppiga och importeras från Europas sydligare länder. De har en söt lite nötaktig smak.
 
500g Kastanjer
1 citron (zesten och saften)
100g rumsvarmt smör
Grovsalt till plåten
 
Sätt ugnen på 225°. Skär ett kryss i toppen på varje kastanj och lägg på en plåt med grovsalt och krysset uppåt.
Rosta kastanjerna mitt i ugnen ca 20-30 min. Kastanjerna är klara när skalet börjar spricka. Låt svalna något.
Rör ner citronskal, saft och salt i det rumsvarma smöret och servera till kastanjerna.
 

Magic on a plate !

 
 
Den här rätten är så magiskt god så när vi tog första tuggan så tittade vi på varandra och dammade iväg en High five i stormförtjusning :))
Vi serverade med helgrillad kyckling men recepten nedan passar även till fisk eller annat ljust kött.
 
 
Rostad Pumparagu
 4 port.
1 st urkärnad grovskivad Butternut Squash
1st urkärnad grovskivad Spagettipumpa
1st grovskivad Zuccini
12 st halverade cocktailtomater
1 msk kumminfrön
Flingsalt & svartpeppar
3+1 msk olivolja
3 st finstrimlade vårlökar
1 msk chiliflakes
 
Lägg de skivade pumporna och tomaterna i en ugnssäker form, häll på 3 msk olivolja, krydda med kumminfrön, salt & peppar, blanda runt ordentligt och rosta i ugnen 225 grader i 15 minuter.
Blanda ihop 1 msk olivolja med chiliflakes och strimlad vårlök, efter 15 minuter ta ut formen från ugnen och häll på blandningen, rör runt och rosta ytterligare 15-20 minuter.
 
Citron & Tahinisås
6 msk olivolja
2 msk vatten
2 msk Tahini
4 msk pressad citron
1 tsk chiliflakes
S/p
Vispa ihop alla ingredienserna och dressa den färdiga rostade pumpablandningen.
 
Hummus
1 burk kikärtor
3 stora vitlöksklyftor
2 1½ msk tahini
½ tsk spiskummin
2 msk citronsaft
1 st röd urkärnad chili
3 msk olivolja
1 msk vatten
s/p
 
Mixa allt i en mixer och smaka av med salt & peppar.
 
 

Fiskburgare på Sik med knaperstekt Vindelrökt sidfläsk och rostad vitlöksås

 
 
 
Knaperatekt rökt sidfläsk och gärna från Vindelns rökeri är otroligt gott till fiskrätter och blir liksom en extra liten krydddetalj som ger rätten lite lyxkänsla.
 
 

Fiskburgare med chili, koriander och knaperstekt Vindelnrökt sidfläsk

500g vitfisk som torsk, sik kolja mm
2st ägg
2½dl vispgrädde
½dl färsk koriander
1st röd chili
6g salt
1tsk grovmalen svartpeppar

Stoppa alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät smet. Forma fyra stycken burgare med blöta händer. Bryn i olivolja i en stekpanna och baka av i ugnen på 150 grader till en kärntemperatur på 56 grader.

Rostad vitlöksås

8 klyftor vitlök eller 2st solovitlökar (grovhackade)
1st medelstor gul lök (grovhackad)
5dl visprädde
3msk oxfond.
30g smör
S/P

Grovhacka vitlökarna, rosta med den gula löken i en torr gjutjärnspanna tills blir lätt brynta. Lägg över i en liten kastrull och slå på grädde och fond. Koka i ca 10 minuter och mixa sedan med en stavmixer. Slå tillbaka i kastrullen och montera ner smöret. Smaka av med Salt och peppar.

Jordärtskock och potatispuré

400g skalad mjölig potatis
400g skalade jordärtskockor
3dl vispgrädde
100g smör

Koka jordärtskockorna och potatisen mjuk. Koka upp grädden och smöret och mixa med smöret. Smaka av med salt och peppar.

Strö över knaperstekt Vindelrökt sidfläsk.