- december 2014

Hummersoppa

 
Vill ni ha en väldigt god förätt till nyårssupén så ska ni absolut göra Hummersoppa, en klockren succe varje gång !
 
Skala hummrarna och lägg köttet kallt. 
Hummerfonden
Skal från 2 hummrar
150 g schalottenlök, purjolök,rotselleri och morot i lika stora delar
persiljekvistar
1 lagerblad
25 g smör
½ dl tomatpuré
1 liter okoncentrerad fiskfond

Rosta hummerskalen i ugnen på 250 grader tills de blir vitaktiga.
Skär grönskerna i halvcentimetersbitar.
Stöt hummerskalen fint i en mortel.
Fräs grönsakerna, persiljekvistarna och lagerbladet några minuter i smör.
Tillsätt hummerskalen och fräs dem på svag värme i c:a 10 minuter.
Blanda ner tomatpurén och fräs några minuter.
Rör om då och då.
Tillsätt fiskfonden och låt allt koka upp.
Skumma och låt därefter småkoka under lock i 30 minuter.
Sila fonden genom en fin sil pressa ur skalen ordentligt

Soppan

1l vispgrädde

1tsk sambal oelek
2msk finhackad dill
2msk pressad citron
2msk cognac
salt och peppar
den kokta fonden

Reducera ner grädden till hälften slå på fonden, sambal oelek, cognac och citronsaften. Låt koka till krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Skär stjärtköttet i mindre bitar och behåll klorna hela.
Lägg hummerköttet i tallriken och slå på soppan garnera med klor och dill.
 

Meatless Monday med rotsakstimbal

 
Så då har vi avverkat Julen för 2014 och det känns ju faktiskt ganska skönt, man känner sej lite utarbetad fast det har varit dagar fyllda av roliga dagar i köket men det är ganska skönt när det är över.
Nu har vi Nyårsafton kvar och det är fullbokat för länge sedan eller kanske vi ska säga överbokat för länge sedan och fortfarande står folk på kö för eventuella avbokningar.
Hemma så har vi inte varit taggade för Julmat utan det har vi avverkat på Hotellet, här kör vi mat som vi tycker om och som faller oss i smaken för dagen. 
Vegetariskt är väldigt gott och så känner man sej så nyttig & fräsch när man har ätit det.
Lite fakta om varför vi kör en vegetarisk dag i veckan, källa Wikipedia:
Meatless Monday, är en internationell kampanj som vill få personer att minska sin köttkonsumtion genom att äta vegetariskt en dag i veckan. Kampanjen startades i USA år 2003 av marknadsföraren Sid Lerner, där andra måndagskampanjer för att äta nyttigt redan var etablerade. Dessa går under ett initiativ med namnet Healthy Monday, ungefär nyttig måndag, och omfattar kampanjer för hemlagat.
 
Rotsakstimbal 

3 X 200g grönsaker t.e.x morot, broccoli och blomkål
3 X 2dl vispgrädde
3 X 2st ägg
Salt och peppar

Skär grönsakerna i mindre bitar och förväll dem i lätt saltat vatten var för sig, knappt mjuka. Häll av allt vatten och fyll på med grädden i kastrullen. Koka grönsakerna mjuka i grädden.
Passera, mixa eller kör grönsakerna i matberedare. Blanda i ägg och krydda med salt och peppar.
Varva smeten i välsmorda portionsformar. Täck dem med aluminiumfolie och ställ dem i en liten långpanna i 175°C. Häll varmt vatten i långpannan. Grädda ca 25 min eller tills timbalerna

Ärtpuré
200g gröna ärtor
50g purjolök
2dl crème fraiche
1msk limejuice
1dl grönsaksfond
½dl vitt vin
50g smör

Koka ärtor, purjolök i vinet, limejuicen och fonden ca 10 minuter. mixa och slå på crème fraichen, låt sjuda ytterligare 5 minuter. Mixa slät med stavmixer, lägg i smöret och låt det smälta under ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

Serveras med kokta grönsaker som man tycker om.

 

Valrhona dulcey glass

 
För ett tag sedan köpte vi en glassmaskin med inbygd frys och jag kan säga att det var en väldigt bra invenstering. Inte för att det blir billigare än färdigköpt men den blir så mycket godare och så vet man vad den innehåller. Vi smaksatte den med Valrhona dulcey och blev grymt god. så ska ni köpa något på mellandagsrean så rekomenderar vi en glassmaskin.
 
Valrhona dulcey glass
4dl vispgrädde
4dl standard mjölk
3msk honung
1st Vaniljstång
6st äggulor
2dl strösocker eller annan sötningsmedel
250g Valrhona dulcey

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg både stänger och frön i en kastrull. Häll på grädde, mjölk, valrhona dulcey och honung. Koka upp gräddblandningen. Vispa äggulorna och sockret tills den är ordentlig luftig och ljus.
Vispa ner den varma gräddsmeten i äggsmeten lite i taget. häll tillbaka i kastrullen och rör om konstant med en slev tills den tjocknar och det får inte bli varmare än 85 grader. Gör rosentricket (doppa en matsked i smeten och blås på baksidan av skeden, bildas det en en ros och att inte skeden kommer fram så är det klart)
Snabbkyl i vattenbad och ställ in den i kylen minst 4 timmar men helst 12 timmar. Häll smeten i glassmaskinen och kör till glass. Sleva upp i en bunke och frys 3-4 timmar i frysen.