Nässelsoppa på vårens första nässlor

 
 
Underbart god och len soppa på vårens första nässlor som vi hittade hos min Pappa i Hörnefors idag, tack för hjälpen Anja, det blev sååå gott !
 
1L nyplockade nässelskott
1dl färsk hackade persilja
½dl hackad färsk gräslök
1st hackad gul lök
5dl kycklingbuljong el. grönsaksbuljong vid vegetariskt
 
Rensa och skölj nässlorna, lägg i en gryta med vatten och förväll 4 minuter. Ta upp med hålslev och låt svalna.
Lägg de förvällda nässlorna i en mixer tillsammans med persilja, gräslök, lök och buljong, mixa till en slät soppa.
 
2dl grädde
2msk smör
3msk sherry
2msk vatten+2msk maizena
En nypa bikarbonat (gör att nässlorna inte grånar vid kok)
 
Häll nässelmixet i en gryta, slå i grädde, sherry, smör, bikarbonat och maizenaredingen, låt sjuda 5 minuter.
 
Servera med pocherade ägg och toppa med vattenkrasse.
 

Första middagen ute på altandäcket!

 
Ljuvligt att kunna sitta ute och äta igen och jag njöt av egentillverkad korv, Levars IPA Grill med en IPA Hummelholm som korven är smaksatt med.
Härligt, nu är det sommar :))
 
 

Kycklinggryta med kronärtskockshjärta, kapris och oliver

 
Grekiskinspirerad middag med kalamatioliver och kronärtskockshjärtan och mycket smak av citron.
Supergott och enkelt att tillaga.
 
650g kycklingklubbor  
 
Marinad
1msk vitlöksgranulat
1tsk salt
1msk torkad oregano
2msk olja
 
Rubba in kycklingen med kryddorna och lägg i plastpåse att marinera i ett par timmar.
Ta fram kycklingen och klappa den torr med lite papper, stek med oljan runtom i 10-12 minuter tills skinnet blir brynt.
Ta upp kycklingen från pannan och lägg åt sidan.
 
I samma panna med fettet kvar stek:
½ skivad rödlök
2st mosade vitlöksklyftor
 
1st liten ekologisk citron skivad
½dl vitt vin
6,5dl kycklingbuljong
1 burk kronärtskockshjärtan
1,5dl urkärnade kalamatioliver
½dl kapris
 
Stek lök och vitlök på medelvärme ca:5min. Tillsätt mer fett om det behövs.
Lägg i citronskivorna och häll på vinet, låt sjuda i 5min. och rör från botten så alla smaker lossnar från pannan.
Häll på buljongen och låt koka upp och sen genast i med kycklingen och kaprisen, sjud 5 minuter.
Lägg i kronärtskockshjärtan och oliver, sjud i 10 minuter, smaka av med salt och peppar.
Garnera med färsk oregano eller persilja.
 
Servera med ris eller klyftpotatis.