Grillat tunnskivat kött med en Jordnötssalsa och ris

 
Här har vi skurit tunna skivor från en halvfrusen fläskytterfilé, lagt dom i en marinad med asiatiska smaker i en timme för att sedan grilla av i ugnen. Om det inte hade varit grillförbud så hade jag flippat av köttskivorna på kolgrillen för att få lite grillränder/grillsmak men det blev kanongott så här också !
Till köttet serveras en salsa gjord på oljekokta jordnötter med en massa goda smaker.
 
Marinad till köttet
4st rivna vitlöksklyftor
½ dl färskpressad lime
½dl ostronsås
2msk soya
2msk mörkt socker
2tsk sesamolja
 
Blanda allt och lägg i 500g tunnskivat kött, marinera 1 timme. Grilla i ugn eller på grillen (där det är tillåtet)
 
Jordnötssalsa
1dl jordnötter
½dl olivolja
1 riven vitlöksklyfta
2tsk rostade sesamfrön
1tsk krossad torkad chili
2msk färskpressad limejuice
2tsk honung
salt
 
Häll nötter och olja i en liten panna, sjud på låg värme i 7-8 minuter eller tills nötterna börjar bli gyllene i färgen.
Ta bort från plattan och rör ner allt utom lime & honung, låt svalna helt innan tillsätttning av lime & honung. smaka av med lite salt.
 
Lägg upp på tallrik eller serveringsfat, sprinkla över skuren salladslök och färsk koriander.
Servera med Basmatiris.
 
 

General Tso`s chicken

 
En lättare variant av den kines-amerikanska rätten General Tso`s chicken där man hoppar över steget att fritera kycklingen i olja först, istället gjorde vi så här:
 
1dl maizena
2st stora kycklingbröst i större tärningar
0,8dl honung
0,5dl soya
1st riven vitlöksklyfta
3msk risvinäger
1msk sriracha
1msk tomatpuré
1msk riven färsk ingefära
3st torkade chilis
S/p
 
Vispa ihop maizena, lite salt och ½tsk svartpeppar. Lägg i kycklingkuberna och blanda runt, stek 6-7 minuter i 2-3msk olja  Ställ åt sidan.
Blanda i en skål soya, honung, vitlök, ingefära, vinäger, sriracha, tomatpuré,1/4tsk salt och 1/4tsk svartpeppar med 3msk vatten.
Hetta upp en stekpanna med 3msk matolja, lägg ner chilisarna och bryn runt om, slå i såsen och den förstekta kycklingen, puttra på medelvärme tills kycklingen har en kärntemp på 72 grader.
Lägg upp och garnera med skuren vårlök och servera med osaltat basmatiris.
 

Paella med hembakad Foccacia

 
Den välkända spanska risrätten med saffran, kyckling och räkor som både är färgstark och smakrik, en klar vinnare när gästerna är många.
 
Paella med kyckling & räkor 

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 dl långkornigt eller annat valfritt ris
2 msk olja
1 paket saffran 
2 dl vitt vin
6 dl hönsbuljongtärning 
2 dl djupfrysta ärter
4 kycklingfiléer
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm peppar
200 g skalade räkor (200 g skalade räkor motsvarar 500 g räkor med skal)

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna med riset i oljan i en traktörpanna.
Tillsätt saffranet och häll på vinet. Låt koka någon min. Häll på buljongen och låt koka under lock ca 20 min.
Skölj, kärna ur och tärna paprikan smått. Lägg paprika och ärter ovanpå riset när ca 5 min återstår av koktiden.
Skär kycklingfiléerna i små tärningar. Stek dem i oljan i en stekpanna tills de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Blanda ner kyckling och räkor i det färdiga riset.

 
Foccacia
25g jäst
3dl ljummet vatten
2msk honung
½dl olivolja
1msk flingsalt
7dl vetemjöl
Olivolja och flingsalt till bakningen
10 coctail tomater
10st halverade svarta oliver
15 tärningar fetaost
1msk rosmarin torkad eller färsk
 
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt honung, olivolja och saltet. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg, knåda i 5 minuter. Låt jäsa i en övertäkt bunke i 40 minuter. Knåda degen lite, olja i en plåt med höga kanter och strö på flingsalt, platta ut degen till ca 2cm tjock och låt jäsa övertäkt i 15 minuter, tryck ner tomater, oliver och fetaost i degen och låt jäsa ytterligare 15 minuter. Pensla degen med olivolja, strö över flingsalt och rosmarin. Baka i ugnen på 220 grader i 10-12 minuter.
 
Taggar: mat;