Kung Pao chicken

 
Våran stora favorit från det Kinesiska köket och en av Kinas mest välkända maträtter, inte så konstigt då den smakar himmelskt och inte är alls svår att laga.
Receptet räcker till 3 stycken storätare 😉 ...eller 4 stycken normalportioner.
 
4st kycklingbröst i mindre kuber
 
Marinad
1msk mörk soya 
2msk kinesiskt risvin (shaoxing)
1msk maizena
1msk vatten
en nypa salt
 
Blanda marinaden och lägg i kycklingkuberna, låt ligga i 30min.

Såsen
1msk mörk soya
2msk ljus soya
1tsk salt
1st hackad vårlök
4st hackade vitlöksklyftor
1msk maizena
1msk vitvinsvinäger
1msk kinesiskt risvin (shaoxing)
2msk vatten
2tsk mörkt socker
 
Blanda allt i en skål och ställ åt sidan.
 
Övrigt
2st vårlök skivade
2msk hackad vitlök
2msk riven ingefära
6-8st torkade chilis
3+2msk matolja
1msk sichuanpepparkorn
1msk hemgjord kinesisk chiliolja (recept nedan)
ca:½tsk salt (smaka av)
1.5dl jordnötter
 
Hetta upp 3msk olja i en wok och stek kycklingen under omrörning ca:10 minuter el.tills genomstekt.
Ta upp från woken och lägg i en skål.
Hetta upp woken med två msk olja till på medelhög temperatur, lägg i sichuanpeppar och den torkade chilin, stek 1-2 minuter tills kryddorna släpper ifrån sig aromerna. Lägg i vitlök, ingefära, chiliolja och vårlöken, låt steka snabbt, ca:1min. smaka av med salt.
Avsluta med att blanda ner jordnötterna, rör om och servera genast med osaltat Basmatiris. 
 
Chiliolja
4msk chiliflakes
2msk five spice
3msk rostade sesamfrön
1tsk malen sichuanpeppar
1st hel stjärnanis
2st lagerblad
en tumme skivad ingefära
2,5dl matolja
 
Lägg alla kryddor utom ingefära i en stekpanna och rosta på medelhög värme i 3minuter, se till att dom inte bränns och rör om hela tiden. Lägg de rostade kryddorna i en värmetålig skål, ställ åt sidan.
Hetta upp oljan till 180 grader och lägg i ingefäran på slutet, fräs den i oljan tills den blir gyllene, får inte brännas.
Ta bort ingefäran och släng, nu ska du slå på oljan i kryddblandningen, och här får man vara försiktig och slå i lite åt gången, dels för att kryddorna inte får brännas vid av oljan och dels för att det kan sprätta het olja på dina händer.
Rör runt kryddblandningen och låt svalna helt, lägg på väl rengjorda burkar med tättslutande lock och förvara svalt, håller ett par månader i kylen.

Stekt fläsk med Löksås

 
Den här husmansrätten i all sin enkelhet är bland det godaste som finns, det är billig mat, snabbt att tillaga och gudagott att äta!
 
Stek fläsk med Löksås
500g skivat rimmat sidfläsk
5dl vispgrädde
1dl standard mjölk
3st stora skivad gul lök
Smör att steka med
Salt
Vitpeppar
Persilja till garnering 
 
Smält en klick smör i en kastrull, lägg i löken och låt fräsa mjuk utan att ta färg. Slå på grädde, mjölk och låt småsjuda till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
 
Stek fläsket knaprigt i smör.
 
Servera med kokt potatis.
 

Sjömansbiff

 
 
Det var länge sen vi gjorde denna kulinariska köttgryta som är busenkel att slänga ihop, servera med lite saltgurka och ett glas iskall öl, det passar finfint ihop!
 
Sjömansbiff
600g skivat ytterlår, rostbiff eller liknande
4st stora gula lökar skivade
800g skivad potatis
8dl köttbuljong
4dl mörk öl
1msk tomatpuré
2st lagerblad
6st kryddpepparkorn
10st vitpepparkorn
Mjöl
Smör
Olja
Salt & peppar

Bryn den skivade löken i smör och olja tills löken fått lite färg och blivit mjuk, ta upp löken och ställ åt sidan. Skiva köttet i ½cm tjocka skivor och vänd i mjöl, smält smör och olja i en stekpanna på hög medelvärme, bryn köttet på båda sidorna tills det fått en fin färg, ta upp köttet och ställ åt sidan, deglasera pannan med lite av buljongen. Skala och skiva potatisen i 1/2cm tjocka skivor.

Rosta lagerbladen lite lätt i en stekgryta, varva potatis, kött och lök i grytan, lägg i pepparkornen, slå på ölen, buljongen och deglaseringen från pannan. Låt småkoka tills köttet är mört ca 1 1/2 timme.