Kung Pao chicken

 
Våran stora favorit från det Kinesiska köket och en av Kinas mest välkända maträtter, inte så konstigt då den smakar himmelskt och inte är alls svår att laga.
Receptet räcker till 3 stycken storätare 😉 ...eller 4 stycken normalportioner.
 
4st kycklingbröst i mindre kuber
 
Marinad
1msk mörk soya 
2msk kinesiskt risvin (shaoxing)
1msk maizena
1msk vatten
en nypa salt
 
Blanda marinaden och lägg i kycklingkuberna, låt ligga i 30min.

Såsen
1msk mörk soya
2msk ljus soya
1tsk salt
1st hackad vårlök
4st hackade vitlöksklyftor
1msk maizena
1msk vitvinsvinäger
1msk kinesiskt risvin (shaoxing)
2msk vatten
2tsk mörkt socker
 
Blanda allt i en skål och ställ åt sidan.
 
Övrigt
2st vårlök skivade
2msk hackad vitlök
2msk riven ingefära
6-8st torkade chilis
3+2msk matolja
1msk sichuanpepparkorn
1msk hemgjord kinesisk chiliolja (recept nedan)
ca:½tsk salt (smaka av)
1.5dl jordnötter
 
Hetta upp 3msk olja i en wok och stek kycklingen under omrörning ca:10 minuter el.tills genomstekt.
Ta upp från woken och lägg i en skål.
Hetta upp woken med två msk olja till på medelhög temperatur, lägg i sichuanpeppar och den torkade chilin, stek 1-2 minuter tills kryddorna släpper ifrån sig aromerna. Lägg i vitlök, ingefära, chiliolja och vårlöken, låt steka snabbt, ca:1min. smaka av med salt.
Avsluta med att blanda ner jordnötterna, rör om och servera genast med osaltat Basmatiris. 
 
Chiliolja
4msk chiliflakes
2msk five spice
3msk rostade sesamfrön
1tsk malen sichuanpeppar
1st hel stjärnanis
2st lagerblad
en tumme skivad ingefära
2,5dl matolja
 
Lägg alla kryddor utom ingefära i en stekpanna och rosta på medelhög värme i 3minuter, se till att dom inte bränns och rör om hela tiden. Lägg de rostade kryddorna i en värmetålig skål, ställ åt sidan.
Hetta upp oljan till 180 grader och lägg i ingefäran på slutet, fräs den i oljan tills den blir gyllene, får inte brännas.
Ta bort ingefäran och släng, nu ska du slå på oljan i kryddblandningen, och här får man vara försiktig och slå i lite åt gången, dels för att kryddorna inte får brännas vid av oljan och dels för att det kan sprätta het olja på dina händer.
Rör runt kryddblandningen och låt svalna helt, lägg på väl rengjorda burkar med tättslutande lock och förvara svalt, håller ett par månader i kylen.

Kommentera inlägget här :