- april 2012

Våfflor med hallonsylt & grädde




Receptet på våfflor från 56 kilo har verkligen blivit en favorit både som matvåffla och som dessertvåffla.
Imorse lyxade vi till det och åt våfflor till frukost med kaffe, LCHF hallonsylt och grädde, mums :)
Jag sötade hallonen med sötrix flor, jag tycker sötrix är så mycket godare än all annan sötningsmedel, stevia kan jag inte med alls för den har en dålig bismak.

Till 6 våfflor
4st ägg
2dl vispgrädde
2dl  mandelmjöl från LCHF butiken
2tsk bakpulver
1msk fiberhusk
1krm salt

Vispa äggen fluffigt och tillsätt resterande ingredienser låt stå och dra några minuter. Grädda i ett våffeljärn som penslats med deodoriserat kokosfett.

Hallonsylten
1dl hallon
2tsk sötrix flor från LCHF butiken

Rör ihop hallonen och sötrix flor tills sötrixen löst sig med hallonen.

Servera med vispad grädde.











Enbärs & citronrimmad Lax



Gilla min fru gjorde enbärs & citronrimmad Lax LCHF anpassad.
Livsmedelsverket har nu tagit bort rekommendationen att frysa laxen i ett par dygn innan och det tycker jag är bra eftersom laxens konsistens förstörs av att frysa den. Så nu är det fritt fram att använda färsk lax både till sushi gravning mm.

1kg färsk laxfilé
3msk salt
3msk sötrix
Rivet skal från ½ citron
10st krossade enbär
2st stjälkar dill
1dl vatten

Koka upp vatten, salt, sötrix, citronskalet och de krossade enbären. Låt lagen svalna.
Lägg laxen i en form och slå över lagen. Lägg på dillen, klä formen med plastfolio och lägg på en tyngd. Låt rimma i 2 dygn.








Torsk med räk & hummersås



Torsk tillhör verkligen en av mina favoritfiskar. Här blev det pocherad torsk med räk & hummersås, smörstekt sparris och citrongräskokt Julienne.

Phocherad torsk
Beräkna ca 160g torskfilé per person
2st lagerblad
3st kryddpepparkorn
1tsk salt
1dl vitt vin
2st dillkvistar
5st vitpepparkorn
30g smör
1st vitlöksklyfta
2msk finhackad gullök

Smöra en låg panna med smöret och koka upp alla ingredienser förutom torsken där i. Låt koka i fem minuter. Lägg i torsken, lägg på ett lock och ta bort pannan från värmen och låt stå i tio minuter. Lyft upp torsken med en hålslev och håll varm. Spadet kan man frysa ner och använda igen eller koka ner till en fisksås.

Räk & hummersås
5dl vispgrädde
2msk hummerfond
100g räkor utan skal
1msk dill
50g smör
S/p

Koka ner grädden till 3/4 delar. Lägg i hummerfonden och låt det få ett uppkok. Smaka av med salt, peppar och vänd ner räkorna och dillen. Montera ner smöret.

Smörstekt sparris
3msk smör
2st sparrisar per person
S/p

Smält smöret i en stekpanna och lägg i sparrisen, krydda med salt och peppar. Bryn dem runt om tills de får en fin färg.

Citrongräskokt Julienne
Morot
Purjulök
Zuccini
2msk finstrimlad citrongräs
Vatten
Salt

Skär grönsakerna i tändstiskstora stickor. Koka upp vattnet med citrongräs och salt, låt koka i fem minuter så smaken av citrongräset kommer ut. Lägg i grönsakerna och låt koka i 2 minuter. Sila bort vattnet.