Min godaste Lasagne

 
Är ni Lasagne och/eller pastaälskare så rekommenderar jag er att prova det här receptet, lite eljest än den vanliga varianten men så mycket godare, i allafall om man har våran smak 😍
 
Fyllning
500g Italiensk färsk korv
350g nötfärs
1,5dl riven lök
2st vitlöksklyftor mosade
1 brk krossade tomater från Mutti
170g tomatpuré från Mutti
175g tomatsås på flaska från Mutti
1,5dl vatten
1,5tsk torkad basilika
½tsk fänkålsfrön
1tsk italienska örter
½tsk svartpeppar
4msk färsk persilja hackad (delat)
3msk olivolja
 
Ta bort skinnet från korven och mosa ihop med färsen, stek färsen i oljan med lök och vitlök.
Tillsätt resten av ingredienserna och två av matskedarna av persiljan. (spara två)
Rör om och låt puttra under lock i 30 minuter.
 
Fyllning 2
500g ricotta
1 ägg
½tsk salt
2msk persilja
 
Blanda ihop i en skål. 
 
Övriga ingredienser
2dl riven parmesanost
350g mozarella
Lasagneplattor
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Fördela så det räcker till 3 varv. Börja med att lägga köttfräs i botten, sen lasagneplattor, ricottamix, mozarella, köttfärs, parmesan. Upprepa tills allt är slut.
 
Låt gå i ugn på 200 grader med folie de första 25 minuterna, sänk värmen till 175 grader, ta bort foliet och låt gå 25 minuter till.
 
Ta ut och låt vila 15 min. innan servering.
 
 

Röding serverat med en Lins-Brunoise

 
En jättegod maträtt med linser som går alldeles utmärkt att göra om till en vegetarisk maträtt om man vill, använd vegetabilisk buljong istället för kycklingbuljong, ersätt fisken med tjockskivade stekta rotfrukter/blomkål eller bara ät linsbrunoisen som den är.
 
225g puylinser
Koka upp i vatten så det täcker linserna, dra bort från plattan och låt stå i det kokheta vattnet 15 minuter. Sila och ånga av.
 
2st hackade gula lökar
2st hackade purjolökar
1 msk hackad vitlök
4st tärnade selleristjälkar
3st medelstora tärnade morötter
1tsk torkad timjan
2tsk salt
3/4tsk svartpeppar
2msk tomatpuré
2msk rödvinsvinäger
375ml kycklingbuljong
4msk olivolja
 
Hetta upp en stekpanna till medelhög värme med oljan, lägg i purjolök, gul lök, salt/peppar och timjan, fräs tills löken blir genomskinlig och mjuk, tillsätt vitlöken och fräs 2 minuter till.
Tillsätt sen resten av ingredienserna (utom vinägern) samt de avångade linserna.
Låt småsjuda under lock i 20 minuter, ta bort från värmen och häll i vinägern.
Smaka av med mera kryddor om du vill.
 
225g rödingfilé
salt & peppar
olivolja
 
Stek tills fisken har en kärntemp på 56 grader. 
 
 

Birkaknivar i test

 
Egengjorda pommes är godast. Det är bra om man har en vass kniv så man får raka och jämna stavar av potatis. Jag håller på att testa Birkaknivar och de funkar väldigt bra,
Om ni är sugna på lite nya knivar så gå in på birkaknivar.se och ange rabattkoden kök25 så får ni 25% rabatt på knivarna.
 
Egenjord pommes
4st bakpotatisar
Olja till fritering
Salt
 
Skär stavar av bakpotatisen. Koka upp vatten och låt potatisstavarna koka i 10 minuter. Häll bort vattnet och kyl potatisen snabbt i kallt rinnande vatten. Hetta upp olja till 130 grader och fritera tills potatisen är mjuk, lyft upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Höj temperaturen på oljan till 180 grader och fritera tills stavarna blir frasiga. Lyft upp med en hålslev och lägg på ett hushållspapper, salta och rör om.