Spansk fiskrätt- Bacalao en salsa de piñones

 
 
Många spanska fiskrätter har såser gjorda med mandel, hasselnötter, eller pinjenötter, ibland i kombination med tomater och saffran. Kummel eller marulk används traditionellt i katalanska maträtter men man kan ersätta med torsk, havsabborre, flundra eller annan fast vit fisk
En maträtt med väldigt mycket goda smaker, serveras med en Tortilla och ett glas vin.
 
Pinjenötssalsa
1 dl pinjenötter
1 gul lök finhackad
1 msk mosad vitlök
3 st tärnade tomater
1 dl gröna ärtor
½ dl torkad persilja
1 tsk paprikapulver
1 påse saffran
1 dl fiskbuljong
2 dl brödkrutonger
salt & svartpeppar
olivolja till stekning
 
Börja med att köra pinjenötterna i en mixer så det blir helt mjöligt.
Stek sen lök, vitlök mjuka och tillsätt paprikapulver, saffran och pinjenötsmjölet, häll i tomaterna och fiskbuljongen och låt puttra på låg värme 5 minuter, lägg i brödkrutongerna och krydda med persilja, salt & peppar, sist i med ärtorna och puttra ytterligare 3 min, håll varmt.
 
Bryn torsken i en stekpanna runt om, lyft över på ett ugnssäkert fat och lägg salsan på på fisken, låt gå i ugnen på 175 grader tills fisken har en kärntemp på 56 grader.
 

Tortilla Española

8 potatisar
2 gul lök
1 dl olivolja
5 ägg
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar

Skala och Skiva potatisen i tunna skivor. Skala och tunnskiva löken. Hetta upp oljan i pannan och mjukstek löken utan att den tar färg och tillsätt sedan potatisen. Bryn försiktigt ca 4-5 minuter. Häll av allt i ett durkslag så överflödig olja rinner av. Vispa ihop äggen med salt & peppar. Lägg tillbaka potatisblandningen i pannan och häll äggen över. Stek på mycket svag värme tills tortillan stelnar och potatisen mjuknar. Lägg en tallrik över pannan och vänd den, stek tortillan på andra sidan så den får fin färg.

 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: svart kökskran

Ser jättegott ut!

skriven
#2: Kokerskan Ruts Barnbarn

Åh vad gott det verkar, det ska vi testa!

skriven

Kommentera inlägget här :