3-rätters meny på bordet !






I helgen har vi haft besök från Kalix av min frus syster och hennes man och då passar vi alltid på att ställa till det lte extra. Beuof Bourgiugnon är en maträtt som tar lite tid att tillaga men det är det värt i slutändan, efter två timmars kärlek vid spisen så får man en gourmandisk upplevelse.
Chokladflarnen fick jag hjälp av min frus syster Magge att göra och hon var så duktig på det så det fick hon ta över helt och hållet !

Förrätt

Trattkantarell cappuccino
50g torkade trattkantareller
3st schalottenlökar (finhackad)
Vatten
30g smör
2msk kycklingfond
1dl vitt vin
5dl grädde
S/P
Tryffelolja

Blötlägg svampen i vatten tills de blir mjuka, krama sedan ur allt vattnet. Smält smöret i en gryta och fräs löken och kantarellerna tills all vätska försvunnit. Tillsätt vattnet och låt sjuda ca 10 minuter, tillsätt fonden, vinet och grädden. Låt allt sjuda ca 10 minuter till och smaka av med s/p.

Ta en stavmixer och börja skumma från ytan tills du får ett härligt skum och rippla över tryffeloljan.

Serverades med detta grillade formbröd.

Varmrätt

Boeuf Bourguignon

1 kg högrev 2 cm stora tärningar
150 g bacon
20st fina smålökar
200 g champinjoner i stora tärningar

150g skivade morötter
3 vitlöksklyftor
2 flaskor fruktigt rödvin, helst Bourgogne

1l oxfond
50g smör

2msk olja
salt och nymalen peppar

2msk tomatpuré
1 kryddbukett bestående av persiljestjälkar, 3 lagerblad och 1 kvist timjan

Smält smöret med oljan i en stekpanna, stek köttet i omgångar så det blir ordentligt brynt. Lyft över det stekta köttet i en gryta slå på fonden och låt koka upp. Skumma av och tillsätt vinet, tomatpurén, vitlöken och kryddorna. Låt små koka i 1timme, lägg i morötterna. Stek först baconet i en panna och lägg i grytan, lägg i en klick smör i stekpannan och bryn lökarna runt om och häll över dem i grytan. Och till sist lägger du i en klick smör i stekpanna och steker champinjonerna tills allt smör stekts in och häll i pannan.

Låt allt småkoka tills köttet nästan faller itu. Smaka av med salt och svartpeppar.

Dessert

Ungsbakad vaniljcréme

2st vaniljstänger
5st äggulor
60g sötrix
1½dl mjölk
3½dl vispgrädde
Sötrix till toppen

sätt ugnen på 100 grader. Dela vaniljstängerna på längden, skrapa ur kärnorna.
Vispa äggulorna och sötrixen med vaniljkärnorna. Blanda i mjölken och grädden.
Fyll ugnssäkra portionsformar med smeten. Ugnsbaka i 1timme tills crémen har stelnat lite. Den ska vara dallrig. Låt den svalna.
Sät ugnen på grill och 250 grader. Strö ööver sötrix på toppen av alla formar, duscha över vatten med en blommspruta, gratinera direkt under grillelementet tills sötrixen brörjar bubbla.

Servera med hallon och chokladmönster.

Sötrix kan ni beställa på LCHF Butiken i Malmö klicka här



Kommentera inlägget här :