Grillad Oxfilé med rostad vitlöksås

 
 
 
Jag tycker ofta det är tillbehören som gör köttet. Som här tex. Grillad oxfilé som ligger på en bädd av smörstekta champinjoner med lök och morötter. Och till det en av mina favoriter när det gäller såser, rostad vitlöksås som får sällskap av en mustig rödvinssås.
 
Grilla köttet till önskad kärntemperatur.
Blodig 52-55
Medium 56-60
Välstekt 61-70 beroende hur välstekt det ska vara.
Själv tycker jag 56 grader är bäst.
 
Rostad vitlöksås

8 klyftor vitlök eller 2st solovitlökar (grovhackade)
1st medelstor gullök (grovhackad)
5dl visprädde
3msk oxfond.
30g smör
S/P

Grovhacka vitlökarna, rosta dem med den gula löken i en torr gjutjärnspanna tills dem blir lätt brynta. Lägg över dem i en liten kastrull och slå på grädde och fond. Koka i ca 10 minuter och mixa den sedan med en stavmixer. Slå tillbaka i kastrullen och montera ner smöret. Smaka av med Salt och peppar.

Denna sås passar till allt !

Tro mej, jag har provat ;)

Rödvinssås

1st finhackad scharlottenlök
½dl fintärnad morot
3dl rödvin
1msk oxfond
3msk Aceto Balsamico
1msk smör till stekning + 50g till att blanka av skyn med
Salt och peppar

Fräs löken och moroten i 1msk smör några minuter. Slå på rödvin, oxfond, balsamicon och låt sjuda sakta i 20 minuter. Blanka av skyn med smöret under vispning och smaka av med salt och peppar.

Smörstekta champinjoner
 
Skiva upp färska champinjoner, morötter och stek dem i smör tillsammans med hackad lök. Krydda med salt, peppar och bryn tills det får en fin färg.