Lammfilé på Trettondagsafton

 
 
Tänk att nu är det bara 4-5 månader kvar innan snön är borta (förhoppningsvis här i fjällen) man vet ju aldrig hur lynningt vädret kan vara här, men något varmare än det är idag (-20 grader) lär det ju bli i allafall !
Trettondagsafton och lamm hör på något sätt ihop, så har det blivit och gott är det :)
 
Lammfilé
650g Lammytterfilé
Salt
Nymald svartpeppar
 
Stek lammet i en stekpanna med olivolja på båda sidorna tills köttets innertemperatur är 54 grader. Låt vila några minuter och skär upp i 1½cm tjocka skivor.
 
Ugnsrostad mandelpotatis
800g mandelpotatis med skal
Olivolja
Persillade
 
Sätt ugnen på 225 grader. Dela mandelpotatisen på längden, smörj in med olivolja och lägg potatisen med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Strö över persilladen och rosta i ugnen tills de blir mjuka och får en fin färg ca 25 minuter.
 
Rödvinssås
4dl rödvin av kraftigare sort
4dl vatten
20g bacon
1msk färsk rosmarin
3msk oxfond med rödving (bong)
30g fintärnad morot
3msk fintärnad schalottenlök
1msk olja
50g smör
s/p

Fräs bacon, lök, morot och rosmarin i olja i en panna. Slå på vatten, vin och fond låt reducera till hälften. Sila av såsen till en ny kastrull. Montera ner smöret och smaka av med salt och peppar, red eventuellt med maizena.
 
Servera med vitlöksstekt haricotverts.
 
Till det drack vi en Diemersfontein Coffee Pinotage (Gardo & Morris) från Sydafrika som hade precis som namnet på vinet säger, en smak av kaffe men även vanilj och hallon, ett intressant och kraftigare rödvin som passar bra till lamm.
 

Kommentarer :

#1: Zara

Men hur gott såg inte det där ut då! Kram

skriven
#2: Iza

Men gud va gott!

skriven

Kommentera inlägget här :