Lyxig Fisksoppa med Hummerstjärtar

 
Fisksoppa kan nog vara bland det godaste och nyttigaste maträtterna man kan göra förutsatt att man gör allt från grunden.
Vi använder inte buljongtärningar eftersom de innehåller palmolja och jästextrakt som varken är bra för våra kroppar eller vår natur. Koka hellre egen fond som blir så mycket godare och man slipper de tillsatser som finns i färdigköpt. 
 
Soppa
600g torskfilè (rimningslag, 1dl salt 1l vatten)
4st hummerstjärtar
1st stor palsternacka i tärningar
4st stora slantade morötter
½ rotselleri i tärningar (om den är stor, ta annars en hel liten)
2st gula lökar i klyftor
4st stjälkar blekselleri (1cm slantade)
4st stora potatisar i tärningar
2l vatten 
4msk fiskfond
2msk grönsaksbuljong 
2dl vitt vin
3st lagerblad
5st kryddpeppar
10st vitpepparkorn
2dl mjölk
1dl grädde
salt
 
Hetta upp en stor kastrull och rosta lagerbladen i 1 minut. Tillsätt vatten, vinet, fiskfond, grönsaksbuljong, kryddpeppar, vitpepparkorn och låt koka upp. Lägg i rotfrukterna, blekselleri och löken. Låt koka tills rotfrukterna är mjuka. Tillsätt mjölk och grädde, låt få ett uppkok. 
Blanda rimningslagen till torsken och låt rimma i 10 rninuter. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i torsken, täck grytan, dra åt sidan och låt ligga 15 minuter. Häll soppa i en djuptallrik, toppa med torsk och hummer.
 

Kommentera inlägget här :