Söndagsmiddag med slottsstek, massor av god gräddsås och potatis, mer svenskt och klassiskt kan det inte bli !
Slottsstek
800g Fransyska
30g smör
1 strimlad gul lök
2 slantade morötter
10 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
3 lagerblad
6 anjovisfiléer
5dl oxbuljong
Putsa köttet och salta det runt om, smält smöret i en stekgryta, när smöret har tystnat så lägg i köttet och bryn det runt om.
Lägg i löken, morötterna, övriga kryddor samt anjovisfiléer. Tryck ner en stektermometer i köttet och stek under lock tills köttet har fått en kärntemperatur på 68 grader.
Ös lite då och då.
Ta upp köttet och låt det vila inlindat i aluminiumfolio, spara stekskyn till såsen
Gräddsås
Reducera stekskyn till hälften och sila sen över den i en ny panna, tillsätt 1½msk ättikssprit 12% och 1½msk socker. Reducera grädden till hälften och häll i den silade stekskyn. Låt få ett uppkok och smaka av med salt och peppar.
30g smör
1 strimlad gul lök
2 slantade morötter
10 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
3 lagerblad
6 anjovisfiléer
5dl oxbuljong
Putsa köttet och salta det runt om, smält smöret i en stekgryta, när smöret har tystnat så lägg i köttet och bryn det runt om.
Lägg i löken, morötterna, övriga kryddor samt anjovisfiléer. Tryck ner en stektermometer i köttet och stek under lock tills köttet har fått en kärntemperatur på 68 grader.
Ös lite då och då.
Ta upp köttet och låt det vila inlindat i aluminiumfolio, spara stekskyn till såsen
Gräddsås
Reducera stekskyn till hälften och sila sen över den i en ny panna, tillsätt 1½msk ättikssprit 12% och 1½msk socker. Reducera grädden till hälften och häll i den silade stekskyn. Låt få ett uppkok och smaka av med salt och peppar.
Hasselbackspotatis
Skala och skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom, ett tips är, lägg potatisen på en träsked och skär ner till kanten. Lägg potatisen i en plåt med snittytan uppåt, Pensla med smält smör, Baka i ugnen på 225 grader i 20 minuter. Ta ut och pensla igen med smöret, strö över riven parmesanost och salt, baka ytterligare 20 minuter eller tills potatisen fått fin färg och är mjuk i mitten.
Servera med era favoritlegymer.