Tacos

 
Det Mexikanska köket har så otroligt mycket att bjuda på och smakerna från det köket tokälskar jag.
Här serverade vi refried beans, hembakt vetetorllias, grillat marinerat kött, salsa, jalapeno, picklad rödlök. Grillad majs och annanas ger en skön sötma mot det heta. Och självklart koriander. Nedan ger jag recept på vetetortillas och refried beans.
 
Vetetortillas
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Ca 2 dl kallt vatten
2 msk olivolja
 
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke eller matberedare.
Tillsätt vatten och olja samt blanda ihop till en deg. Tillsätt ev. lite mer vatten så att degen är fast men ändå klibbar i kanten och mjuk nog att knåda ut till platta tortillas.
Låt stå i kylen i 30 minuter.
Dela degen i tolv bitar och forma till bollar.
Platta ut bullarna och kavla dem till tunna tortillas ca 15-20 cm i diameter. Eller använd en tortillapress.
Sätt på en eller flera stekpannor. När de är varma (lite över medelvärme) så gräddar du varje vetetortilla en minut på varje sida. Låt dem svalna mellan en eller två kökshanddukar.
 
Refried beans på riktigt
250g Pintobönor
2 liter vatten
2 msk salt
Blanda vatten och salt. Blötlägg bönorna 8-12 timmar.

Dag 2
1 + 2 msk rapsolja
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök finhackad
1 msk hel spiskummin
½ msk hela korianderfrön
1 tsk chilipulver
½ tsk cayennepeppar
salt
Fettet från rökt stekt fläsk ex. bacon
 
Koka upp bönorna med nytt vatten och koka långsamt till de är mjuka, ca 1 timme. Häll av bönorna men spara kokvattnet. Rosta spiskummin och koriander i torr panna tills de börjar dofta och skifta färg. Låt svalna och mortla fint. Fräs det tärnade fläsket nästan knaprigt och använd endast fettet till smaksättning av bönröran. Stek lök och vitlök på låg värme tills de är mjuka men inte tagit färg. blanda ner kryddorna och tillsätt bönorna (samt stekfettet) och 1 dl av kokvattnet. Mosa grovt med potatisstöt eller en gaffel, alla bönor behöver inte bli mosade, tillsätt mer vätska vid behov, smaka av med salt.

Kommentera inlägget här :