Ananaskyckling och Baozi Buns

 
 
Fyllda vetebullar som Kineserna gärna äter till frukost men även annars också, väldigt goda och man behöver inte göra dessa två rätter tillsammans som vi gjorde utan det går bra att göra dom var för sig.
Den Kantonesiska maträtten ananaskyckling är galet god och relativt lätt att tillaga.
Börja med att göra såsen.
 
Sötsur sås
1msk veg.olja
1msk riven ingefära
1msk riven vitlök
1msk finhackad vårlök (vita delen)
1/2msk socker
2msk  ketchup
4msk vatten
1/4msk risvinäger
1/2msk ljus soya
 
Lägg allting i gryta och låt koka upp, häll på 1/2msk maizen som blandats med 2msk vatten, koka upp igen och låt tjockna lite, ställ åt sidan.
 
Ananaskyckling
200g kyckling i kuber

Marinad
2st skivor färsk ingefära
1/2tsk salt
1/2msk ljus soya
 
Lägg kycklingkuberna i marinaden , blanda runt och låt dra i 15 minuter.
Efter 15 minuter, knäck ett ägg och blanda in i kycklingen tillsammans med ½dl maizena, blanda ordentligt.
Lägg 1,2dl maizena i en djuptallrik, lägg i kycklingkuberna allt eftersom i maizena och täck dom ordentligt, ställ åt sidan.
 
Stir fry
3dl färsk ananas skuren i kuber
1/2 grön paprika i bitar
1/2 röd paprika i bitar
 
Häll en matsked olja i woken på medelhög värme, lägg i ananas och paprikan, fräs 2 minuter.
Tillsätt 4msk av den sötsura såsen och blanda runt.
 
Hetta upp 7dl olja till 180 grader.
Fritera kycklingen i omgångar tills den får en kärntemperatur på 70 grader, låt oljan på kycklingen rinna av på hushållspapper.
 
Hetta upp ananasfräset igen och blanda in kycklingkuberna, häll i resterande av den sötsura såsen och blanda väl.
Servera genast med osaltat Basmatisris
 
Baozi Buns
3msk veg. olja
1st vårlök finhackad
1/2msk finhackad ingefära
3st vitlöksklyftor finhackade
1st shalottenlök finhackad
450g fläskfärs 
80g torkade skogsöron el. shitake. Blötlagda finhackade. Man kan även välja någon grönsak t.e.x Bok choy, selleri el. kinakål.
 
Såsen
1tsk socker
1/2tsk salt
1msk ostronsås
1msk ljus soya
1.5msk kinesiskt risvin (shaoxing wine)
1tsk svart soya (Black soya sauce)
 
Blanda allt i en sål och ställ åt sidan.
 
Häll oljan i en wok på medelhög temperatur, lägg i svampen, vårlök, vitlök, ingefära och shalottenlök, fräs tills shalottenlöken blir genomskinlig.
För steket till sidorna av woken och lämna ett hål i mitten, lägg i färsen och stek den får en fin färg, dra ner steket från sidorna och blanda med färsen, fräs i två minuter till.
Gör ett nytt hål i mitten av fräset, häll på såsen och låt bli hett, smaka av med salt, det ska vara lite saltare än normalt just för att det ska fyllas i osaltade bullar. Låt svalna helt.
 
Degen till Baozi Buns
500g vetemjöl
280g rumstempererat vatten
1msk socker
2tsk torrjäst
1.5tsk bakpulver
 
Blanda mjölet med bakpulvret i en skål.
Blanda i en annan skål, torrjäst, socker och 280g vatten (45grader) Rör om tills sockret har lösts upp.
Blanda i mjölet och rör runt till en deg, ta ut från bunken och knåda på mjölat bord ca:6 minuter eller tills den blir elastisk.
Täck över och låt vila i 5-8 minuter.
Dela degen i lika 12 bitar och, rulla till bollar, platta till varje bit med din handflata och kavla ut till en radie på 10cm.
För en mer detaljerad förklaring på hur degen ska hantares och själva fyllningen av Bunsen rekommenderar vi att ni tittar på denna video: https://www.youtube.com/watchv=8ca02GvZSGU&t=332s
 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Linn

Jättegott : )

skriven

Kommentera inlägget här :