Julskinkmacka med juliga tillbehör
Ville göra en julinspirerad macka av Nyhléns Hugosons julskinka som blev årets bästa julskinka 2010. Jag älskar Danska smörrebröd och därför tänkte jag skapa en julig svensk sådan med den godaste julskinkan. Tanken bakom var att få med så många smaker och dofter som möjligt från julen utan att det tog ut varandra. Det blev en perfekt balans av smaker som tillsammans med skinkans sälta fick smaklökarna att slå frivolt av glädje.
Julskinkmacka med glöggdoftande köttgelé, majrovssallad med sultanrussin, kanel och nejlika kokta rödbetor samt knaperstekta lökringar.
Receptet är för fyra personer.
8skivor Nyhléns Hugosons julskinka
4skivor danskt rågbröd (receptet finner ni nedan om ni vill baka det själv)
Kanel och nejlikakokta rödbetor
2st små färska rödbetor
1st kanelstång
5st nejlikor
Saften från en apelsin
Vatten och salt
Lägg i rödbetorna, kanelstången och nejlikorna i en gryta och slå på vatten, apelsinsaft och salt. Låt koka tills rödbetorna känns mjuka, testa med en sticka. Dra av pannan och låt rödbetorna svalna i spadet. Skala betorna och skär dem i klyftor.
Glöggdoftande köttgelé
5dl vatten
3msk oxfond
1tsk mörk soja
3msk glögg
s/p
6st gelantinblad
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Låt vatten, fonden och sojan koka upp, häll på glöggen och smaka av med s/p. Krama ur gelantinbladen och rör ner dem i grytan. Häll över vätskan i en avlång form och låt stelna i kylen ca 4 timmar. Skär Gelén i ½cm tjocka skivor.
Majrovssallad med sultanrussin
230g riven skalad majrova
1msk finsk stark senap
100g Philadelphiaost
Rivet skal från en apelsin
3msk riven gul lök
50g sultanrussin (gula russin)
1dl olja
1st äggula
3st droppar Tabasco
Salt och svartpeppar efter smak
Vispa äggulan med en elvisp och häll i oljan i en tunn stråle. Blanda ner Philadelphiaosten och sedan de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och svartpeppar.
Knaperstekta lökringar
Skiva den skalade löken i tunna skivor och sära ringarna ifrån varandra.
Hetta upp olja i en stekpanna ca ½cm olja. Lägg i lökringarna några i taget och stek dem tills de fått fin färg. Ta upp den och låt rinna av på hushållspapper.
Vispat västerbottensost smör
50g extra saltat smör
30g riven västerbottensost
Ta fram smöret och låt mjukna i rumstemperatur. Vispa med en elvisp på hög fart så smöret blir fluffig, tillsätt osten och rör ut den i smöret.
Gör så här: Bred rågbrödet med det vispade västerbottensostsmöret och lägg på två skivor skinka per macka, lägg sedan på köttgelén, 2msk majrovasallad och två klyftor rödbeta, strö över löken.
Dekorera det hela med ingefärskokt sparrisknopp, rivet apelsinskal och krasse.
Östdanskt rågbröd
Deg 1/fördeg
90g vatten
52g klippt råg
40g solrosfrön
10g linfrö
6g salt
35g surdeg
Blanda sakta i 5 minuter. Lägg ett lock eller plast på bunken och låt stå över natten.
Dag2/anrörning
Hela fördegen
90g vatten
13g jäst
60g mörk sirap
115g grovt rågmjöl
55g vetemjöl
Blanda allt i en degmaskin i 30 minuter.
Lägg upp i smorda formar och låt jäsa till de nästan nått kanten.
Baka av i ugnen på 200g tills du får en kärntemperatur på 96o