Med försmak av Julen











Julskinkmacka med juliga tillbehör

 

Ville göra en julinspirerad macka av Nyhléns Hugosons julskinka som blev årets bästa julskinka 2010. Jag älskar Danska smörrebröd och därför tänkte jag skapa en julig svensk sådan med den godaste julskinkan. Tanken bakom var att få med så många smaker och dofter  som möjligt från julen utan att det tog ut varandra. Det blev en perfekt balans av smaker som tillsammans med skinkans sälta fick smaklökarna att slå frivolt av glädje.

 

Julskinkmacka med glöggdoftande köttgelé, majrovssallad med sultanrussin, kanel och nejlika kokta rödbetor samt knaperstekta lökringar.

 

Receptet är för fyra personer.

 

8skivor Nyhléns Hugosons julskinka

4skivor danskt rågbröd (receptet finner ni nedan om ni vill baka det själv)

 

Kanel och nejlikakokta rödbetor

2st små färska rödbetor
1st kanelstång
5st nejlikor

Saften från en apelsin
Vatten och salt

 

Lägg i rödbetorna, kanelstången och nejlikorna i en gryta och slå på vatten, apelsinsaft och salt. Låt koka tills rödbetorna känns mjuka, testa med en sticka. Dra av pannan och låt rödbetorna svalna i spadet. Skala betorna och skär dem i klyftor.

 

Glöggdoftande köttgelé

5dl vatten

3msk oxfond

1tsk mörk soja

3msk glögg

s/p

6st gelantinblad

 

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Låt vatten, fonden och sojan koka upp, häll på glöggen och smaka av med s/p. Krama ur gelantinbladen och rör ner dem i grytan. Häll över vätskan i en avlång form och låt stelna i kylen ca 4 timmar. Skär Gelén i ½cm tjocka skivor.

 

Majrovssallad med sultanrussin

230g riven skalad majrova

1msk finsk stark senap

100g Philadelphiaost

Rivet skal från en apelsin

3msk riven gul lök

50g sultanrussin (gula russin)

1dl olja

1st äggula

3st droppar Tabasco

Salt och svartpeppar efter smak

 

Vispa äggulan med en elvisp och häll i oljan i en tunn stråle. Blanda ner Philadelphiaosten och sedan de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Knaperstekta lökringar

Skiva den skalade löken i tunna skivor och sära ringarna ifrån varandra.

Hetta upp olja i en stekpanna ca ½cm olja. Lägg i lökringarna några i taget och stek dem tills de fått fin färg. Ta upp den och låt rinna av på hushållspapper.

 

Vispat västerbottensost smör

50g extra saltat smör

30g riven västerbottensost

 

Ta fram smöret och låt mjukna i rumstemperatur. Vispa med en elvisp på hög fart så smöret blir fluffig, tillsätt osten och rör ut den i smöret.

 

Gör så här: Bred rågbrödet med det vispade västerbottensostsmöret och lägg på två skivor skinka per macka, lägg sedan på köttgelén, 2msk majrovasallad och två klyftor rödbeta, strö över löken.

Dekorera det hela med ingefärskokt sparrisknopp, rivet apelsinskal och krasse.

 

Östdanskt rågbröd

Deg 1/fördeg

 

90g vatten

52g klippt råg

40g solrosfrön

10g linfrö

6g salt

35g surdeg

 

Blanda sakta i 5 minuter. Lägg ett lock eller plast på bunken och låt stå över natten.

 

Dag2/anrörning

 

Hela fördegen

90g vatten

13g jäst

60g mörk sirap

115g grovt rågmjöl

55g vetemjöl

 

Blanda allt i en degmaskin i 30 minuter.

Lägg upp i smorda formar och låt jäsa till de nästan nått kanten.

Baka av i ugnen på 200g tills du får en kärntemperatur på 96o



Kommentera inlägget här :