Tarte flambée

Tarte flambée är en rätt från Alsace och på alsaceiska kallas den även för flammekueche. Den görs på en tunn pizzadeg och topppas med créme fraiche, bacon, lök och gruyère och i vissa fall Munsterost (en kittost som tillverkas mellen Alsace och Lorraine). Sedan bakas den av med flammorna från brinnade ved. Jag tillagade vår med en pizzadeg som kommer från 56kilo blogg på en pizzasten i grillen.
 
Botten
200 g riven parmesan
8 ägg
1,5 dl vispgrädde
4 msk fiberhusk
Lite salt
Vispa ägg, grädde och fiberhusk med elvisp, blanda sist ner osten. Låt stå ca 5 minuter. Fördela degen på två och kavla den tunnt mellan två bakplåtspapper. Grädda i grillen på pizzastenen ca 15 minuter på 175g. Bred på créme fraiche, lägg på riven gruyère, bacon och löken. Baka sedan av den på pizzastenen tills den får en fin färg.
 
Orginal Tarte Flambée
1 tsk socker
1 dl vatten, ljummet
50 g jäst
9 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt

Smula jästen i vattnet och låt bubbla upp lite. Blanda alla ingredienser i en assistent och blanda tills det bildas en smidig deg. Låt jäsa i 1 timme. Kavla tunnt och bred på crème fraichen, strö över osten och lägg på bacon , löken och grädda på pizzastenen i grillen på ca 250 grader tills den får en fin färg.
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :