Lammstek i Crock Pot

 
 
Söndagar är en perfekt dag för långkok eller att mjuksteka grytor och stekar. Sätt igång tidigt på förrmiddagen och låt sköta sig själv i många timmar på låg temperatur så kan man pyssla med annat under tiden. Vi tillagade en lammstek i Crock Poten som fick långsamt gå i ca 8 timmar. till det serverade vi rostad vitlökssås och blomkålspuré.
 
För 4 personer
 
Lammstek
800g benfri lammstek
2st skalade  grovskurna morötter
16st färska champinjoner
2msk färska rosmarinsblad
2st grovskurna vitlöksklyftor
2msk kalvfond
1st grovskuren gul lök
2dl grovskuren purjolök
50g strimlad bacon
10g salt
3g grovmalen svartpeppar
3dl vitt vin
Vatten
 
Bind upp steken och bryn med olja runt om i en stekpanna. Lägg steken i Crock Poten och tillsätt övriga ingredienser, slå på vatten tills det täcks och låt tillagas på slow i 8 timmar.
Lyft upp steken, sila buljongen ner i en gryta genom en finmaskig sil, reducera ner tills det återstår ca 2 dl (det skall användas till såsen).
 
Rostad vitlöksås

8 klyftor vitlök eller 2st solovitlökar (grovhackade)
1st medelstor gullök (grovhackad)
5dl visprädde
Buljongen som reducerats
30g smör
S/P

Reducera grädden till hälften. Grovhacka vitlökarna, rosta dem med den gula löken i en torr gjutjärnspanna tills dem blir lätt brynta. Lägg över dem i en liten kastrull och slå på reducerad grädde och buljong. Koka i ca 10 minuter och mixa den sedan med en stavmixer. Slå tillbaka i kastrullen och montera ner smöret. Smaka av med Salt och peppar.

Blomkålspuréen el. mandelpotatispuré

800g tunnt skivad blomkål el. 600g mandelpotatis
3msk créme fraiche
2dl vispgrädde
1tsk dijonsenap
80g smör
s/p

Tryffeloja
Några rasp muskotnöt

Brynsmöret och lägg i blomkålen/potatisen fräs tills den får lite färg. Slå på grädde, créme fraichen, senapen och låt det sjuda ca 20 minuter, mixa den slät. Smaka av med tryffelolja, s/p samt muskotnöt.

 

 
 
 

Kommentera inlägget här :