Havets goda på en tallrik

 
Nu är det den första svala dagen på väldigt länge "endast" 21 grader ;) lite mer lagom sommarvärme med andra ord. Vi passade på att göra en härlig tallrik med det godaste från havet. Ett fat med Sikrom, rödlök och crème fraiche samt en räksoppa från räkskal som legat i frysen länge nog och sen vinkokta musslor.
 
 
Räksoppa
Börja med att rosta skalen på plåt i ugn på 200 grader tills dom får en torr vitaktig yta.
2-3dl räkor
1 gul lök finhackad
1msk tomatpuré
1tsk sambal oelek
50g smör
2dl vitt vin
5dl grädde
1dl creme fraiche
1st lime
3msk konjak
1tsk paprikapulver
en knivudd cayennpeppar
s/p

Slå grädden i en panna och låt koka ner till hälften.

Fräs lök i smör tillsammans med paprikapulver i en större panna, slå på dom rostade räkskalen och fyll med vatten och vinet så det täcker skalen.
Rör ner tomatpuré, sambal oelek och låt koka i 20min.
Sila av fonden från skalen ner i den reducerade grädden, montera i creme fraiche och låt sjuda tills den får en krämig konsistens.
Tillsätt konjaken, Lime och cayennpeppar, montera ner smör och smaka av med salt & peppar.
 
Vinkokta blåmusslor
1st nät blåmusslor
1st finhackad schalottenlök
1st finhackad vitlöksklyftor
1dl vitt vin
1msk olivolja
 
Fräs lökarna i olivoljan, lägg i musslorna och rör om. Slå på vinet, lägg på ett lock och låt koka 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.
 

Kommentarer :

#1: Lotta

MUUUUUMS vad det ser läckert ut!!

skriven

Kommentera inlägget här :