Kakan
200 g smör
5 dl socker
1 dl kakao
1 nypa salt
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker. Rör ner ägg och sist vetemjöl och blanda tills du har en slät smet. Häll smeten i en springform (23-24 cm) Grädda kakan längst ner i ugnen ca 32-34 minuter och låt sedan svalna i formen.
Chokladkolakräm
75 g smör
0,5 dl socker
0,5 dl sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl grädde
200 g choklad välj mjölkchoklad eller en mörk choklad om du föredrar det.
Smält smöret i en gryta. Tillsätt socker, sirap, kakao, vaniljsocker samt grädde. Låt puttra på svag värme ca 5 minuter. Hacka chokladen och häll ner den. Rör tills du har en slät kräm. Häll kolakrämen i formen över kakan. Ställ kakan kallt några timmar så kolan får stelna.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass.