Twixpaj med Italiensk maräng

 
Den här pajen smakade som godiset Twix/raider, ni vet dom där kola och kexstängerna dragerade med choklad och därav gav vi den namnet Twixpaj.
Vi hittade den nånstans på nätet men minns inte var annars hade vi taggat upphovsmannen/kvinnan :)
 
Pajdeg

175 g vetemjöl
100 g smör
1 tsk florsocker
1 ägg
1 nypa salt
1-2 msk kallt vatten (vid behov). 

Tärna smöret i bitar. Lägg i mjöl, florsocker, salt och smör i matberedare. Kör snabbt tills degen blir småsmulig. Lägg över i en bunke. Tillsätt äggulan och arbeta ihop en smidig massa. Tillsätt 1 msk vatten i taget om du tycker det behövs.

Kavla ut degen på mjölat underlag. Lyft försiktigt över degen i formen och tryck ner den. Rulla kaveln över formen och ta bort överflödiga kanter.

Lägg på bakplåtspapper så att det täcker över hela pajformen och häll i bönor. Bönorna används för att hålla pajskalet stadigare på plats under första gräddningstiden.

Ställ formen i kylskåpet ca 30 minuter. Under tiden, sätt ugnen på 190 grader. Förgrädda pajskalet med bönorna i ca 15 minuter. Ta ut pajskalet ur ugnen. Ta bort bönor och bakplåtspapper och ställ tillbaka formen i ugnen 10 minuter till. Låt sedan pajskalet svalna helt.

Kolafyllning
2 1/2 dl grädde
1 dl socker
4 msk ljus sirap
1 tsk smör

Ta fram en kastrull och häll i grädde, sirap och socker. Låt det sjuda upp. Sänk värmen och sjud under omrörning ca 25-30 minuter. Ta av från värmen och blanda i smöret. Häll kolasmeten på pajen och ställ in i kylen så att den får sätta sig ca 1 timme.

Ganache
2 1/2 dl grädde
200 g mörk choklad, det går bra med ljus också.

Bryt chokladen i mindre bitar. Värm grädden så att den blir het. Obs! Grädden får inte börja koka! Ta av kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör runt tills chokladen är smält. Låt svalna lite. Häll sedan ganachen över kolan och ställ in i kylen så att den får vila och tjockna.

Italiensk maräng
120 g äggvita 
0,5 dl vatten
200 g socker

Ta fram en kastrull och koka upp vatten och socker. Under tiden vispar du äggvitorna till ett fast skum. Rör inte för mycket i sockerlagen när det har börjat koka. Koka till ca 120 grader och ta av från värmen.

Häll ner den varma sockerlagen försiktigt i en tunn stråle i bunken med äggvitor medan du vispar på nytt. Börja vispa på medel och höj hastigheten när sockerlagen är i. Vispa ett par minuter på hög hastighet och avsluta dem sista 10-15 minuterna på medel. Vispa tills marängen har svalnat. Du kan känna med händerna på utsidan av bunkens nedre del om den har svalnat, då är den klar.

Lägg på marängen över ganachen. Bred ut den och gör lite mönster med en spatel. Bränn av ytan med brännare om så önskas.

Kommentarer :

#1: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

gud va gott

skriven

Kommentera inlägget här :