Tapas med musslor

 
Himmelskt gott med marinerade musslor med sallad på en brödbit, gottigt fredagsmys.
 
Marinerade musslor
1kg musslor i skal
dl vit vin
1dl finhackad persilja
3msk finhackade vitlöksklyftor
1st finhackad scharlottenlök
½dl olivolja
Salt och nymald svartpeppar
 
Koka musslorna med vinet i några minuter tills skalen öppnat sig. Släng de musslor där skalet inte öppnats. Låt musslorna svalna och plocka ur köttet från skalen och lägg dem i en skål tillsammans med persiljan, vitlöken, scharlottenlöken, olivoljan,rör om, smaka av med salt och peppar.
 
Minibaguetter (receptet från 56 kilo)

4-6 bullar

1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
1-2 tsk bakpulver (en del tycker det blir besk smak med för mycket bakpulver)
1 tsk salt
2 ägg
2 dl rysk yoghurt eller creme fraiche eller liknande
3 msk vatten eller mjölk
3 msk smält smör eller kokosfett
sesamfrön + uppvispat ägg

Lägg gärna till 1 msk chiafrön i degen! Vispa äggen fluffiga, vispa sedan ner yoghurt och det smälta fettet.Blanda de torra ingredienserna och vispa ner. Låt allt stå och svälla i minst 5 minuter.Sätt ugnen på 200 grader och rulla försiktigt till bullar med blöta händer, lägg på bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg och sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Dela och toasta dem i smör i en het panna.

Lägg lite olivoljedresad sallad på brödet och sedan de marinrerade musslorna, toppa med riven Comté eller parmesanost.

Vi gjorde vår sallad så här

Fintärnad gurka
Bladspenat
Tunt skivade cocktailtomater
Tunt skivade paprikor
Tunnt skivad scharlottenlök
Tunnt strimmlad isbergssallad

Blanda allt i en bunke och dressa med olivolja, citronvinegrette, pressad citron, salt och vitpeppar.

Kommentera inlägget här :