Saltimbocca alla Romana med potatisgnocci & salviasmör

 
Saltimbocca betyder på Italienska "hoppa in i munnen" och det kan man förstå för det är så otroligt gott, ligger enkelt på min topp tiolista på det godaste jag ätit. Sen att det är enkelt och snabbt att tillaga är ju inte heller fel.
 
Receptet är för 4 personer
 
Saltimbocca alla romana
8 skivor kalvinnanlår à75g
8 skivor prosciutto
16st färska salviablad
½dl vetemjöl
3msk olivolja
2dl torrt vitt vin
Salt 
Svartpeppar
50g smör
3msk hackad färsk salvia
 
Banka ut köttet tunnt som lövbiff, salta och peppra ena sidan av köttet vänd och lägg på två salvia blad på varje sida, lägg på en prosciuttoskiva på varje köttbit och sätt fast med en tandpetare så inte prosciutton faller av vid stekning. Doppa köttsidan i mjöl, stek först 1 minut på prosciuttosidan vänd och stek 2 minuter på köttsidan, slå på vinet och låt vätska reducera till hälften. Ta upp köttet och låt vila, under tiden lägg smöret i pannan med stekskyn och vinet och låt smälta, rör ner den hackade salvian.
 
Potatisgnocci
600g skalad potatis
2st äggulor
60g rumstempererat smör
3dl vetemjöl
2tsk salt
 
Koka potatisen mjuk. Pressa potatisen med en potatispress. Vänd ner äggulorna, smöret och saltet. Blanda i mjölet lite i taget och knåda ihop till en smidig deg. Skär degen i fyra bitar och rulla ut i 2cm tjocka bitar, rulla till bollar och tryck ut lite lätt med en gaffel, Koka gnoccin i saltat vatten, när det flyter upp så är de klara. Låt rinna av på ett hushållspapper och stek sedan i smör tills de får en gyllne färg.
 

Kommentera inlägget här :