Crème Vichyssoise á la Lannér

 
Crème Vichyssoise är så otroligt god och enkel att tillaga men ändå med en känsla av lyx.
Om man vill kan man servera med ostkrutonger, knaperstekt bacon  eller rökt renstek.  Här kommer min tolkning av den ljuvliga soppan.
 
Crème Vichyssoise
400g mandelpotatisar 
400g vårlök skuren i skivor
75 g smör
1dl höns- eller grönsaksbuljong
1 tsk timjan
2 1/2 dl grädde
1dl vitt vin
salt och vitpeppar

Skala och skölj potatisen. Ansa och skölj vårlöken. Skär potatis och lök i bitar.
Smält smöret i en kastrull. Lägg i löken och låt den fräsa under lock tills den är mjuk, utan att ta färg. Lägg i potatisen, salt och nymalen vitpeppar, lägg på lock och låt fräsa ytterligare några minuter.
Tillsätt hälften av buljongen och låt sjuda på svag värme i 30–40 minuter.
Kör grönsakskoket till puré i matberedare eller mixer.
Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt resten av buljongen samt grädde och värm långsamt upp till kokpunkten. Smaka av och spä med mer grädde om det behövs. Häll upp i soppskålar, hacka lite gräslök och strö över.

 

Kommentera inlägget här :