Sechuan Poached Beef

 
En av våra stora heta favoriter från det Sechuanska köket, nu tycker inte vi att den är så het längre som vi tyckte den första gången som vi åt den, man blir adapterad (van) efter några gånger med het mat och det lustiga är att ju mer vi äter av den här heta maten ju mer får kämpa för att få den het, receptet nedan är original men i våran mat har vi i mycket mera chili, sichuanpeppar och dou ban jiang nu för tiden, så man gör som man vill med de heta kryddorna, vill ni ha mer, lägg i mer, vill ni ha mindre så ta mindre. Det enda man inte ska tumma på är mängden dou ban jiang, den finns där lika mycket för smakens skull som för hettan.
 
Marinad till köttet
450g tunnskivat nötkött
2msk soya
2msk Shaoxing wine
2msk maizena
 
Lägg köttet i en skål och tillsätt soya, vin och blanda väll. tillsätt maizenan, blanda med händerna så maizenan täcker köttet väl. Låt marinera i 30 minuter.

Stir fry
1st broccolibukett isärbruten
1st stjälkselleri skuren i bitar
5st skurna vårlökar
4st hackade vitlöksklyftor+4st till i en egen skål (inte pressade)
1dl olja delat
6-8 torkade chilis
1msk sichuanpeppar
2msk dou ban jiang
1msk Shaoxing wine
1msk soya
 
Dela upp den vita delen av vårlöken med första delen av vitlöken och lägg i en liten skål, lägg den gröna delen av vårlöken i en egen skål till garnering när rätten är klar.
Koka upp en liter vatten och ställ åt sidan.
Hetta upp en wok med 2msk olja på medelvärme, lägg i sichuanpeppar och chilis, bryn under konstant omrörning tills kryddorna blir lite rostade och mörknar i färgen, ca: 3min.
Lägg i Dou ban jiang och fräs 1 min.
Lägg i vårlöken med den vita delen och fräs 30sek.
Häll i soyan och shaoxing wine, fräs runt 20-30sek.
Höj värmen till högsta och häll i 1L. vatten, låt koka upp (här kan man sila buljongen om man vill ha ren buljong)
Lägg i broccoli och selleri, låt grönsakerna bli halvt igenomkokta, plocka upp grönsakerna och lägg  direkt i en serveringsskål.
Låt koka upp igen och lägg i köttskivorna en och en för att de inte ska klistra ihop, koka tills genomkokt.
Lägg över kött och buljong till skålen med grönsakerna, strö över resten av den hackade vitlöken.
Hetta upp resten av oljan i en liten gryta tills den blir riktigt het (ca:180grader) drizzla oljan över hela maträtten men var försiktig, det kan sprätta ordentligt om man häller för mycket åt gången.
Strö över den gröna delen av vårlöken.
Servera med Basmatiris eller nudlar.
 

Kommentera inlägget här :