
Ett riktigt autentiskt recept på Italienarnas eget sätt att göra Spagetti med köttbullar i tomatsås, riktigt gott blev det med en bit bröd och ett glas rött till!
Snygga rivjärnet kommer ifrån Birkaknivar.se
Köttbullarna
500g köttfärs
250g fläskfärs el. Italiensk mosad färskkorv
salt & svartpeppar
2msk hackad färsk persilja
2msk riven parmesan
1st ägg
2,5dl vitt bröd i kuber
1,2dl mjölk
500g köttfärs
250g fläskfärs el. Italiensk mosad färskkorv
salt & svartpeppar
2msk hackad färsk persilja
2msk riven parmesan
1st ägg
2,5dl vitt bröd i kuber
1,2dl mjölk
Lägg brödkuberna i mjölken och låt stå 5 minuter, mosa sedan sönder med en gaffel.
Blanda ihop allting och blanda in blötbrödet, blanda väl.
Forma till stora köttbullar i golfbollsstorlek, sätt in i kylskåpet medans du gör tomatsåsen.
Tomatsås
2msk olivolja
3st mosade vitlöksklyftor
1,5dl finhackad gul lök
2msk kalvfond
½dl skuren basilika
1tsk torkad oregano
½dl hackad färsk persilja
½tsk chiliflakes
2dl krossade tomater
8dl passerade tomater
5dl vatten
3st mosade vitlöksklyftor
1,5dl finhackad gul lök
2msk kalvfond
½dl skuren basilika
1tsk torkad oregano
½dl hackad färsk persilja
½tsk chiliflakes
2dl krossade tomater
8dl passerade tomater
5dl vatten
3msk finriven parmesan
salt & svartpeppar
salt & svartpeppar
Fräs lök & vitlök i oljan på medelhög temp tills löken blir genomskinlig, lägg i örterna och chilin, blanda runt, häll i allt det våta och låt komma upp till kokpunkt, smaka av med salt & peppar.
Lägg köttbullarna i den kokande tomatsåsen försiktigt en och en, rör inte om nånting på minst 10-15 minuter utan låt köttbullarna sätta sig annars kommer dom att spricka sönder.
Koka på låg temp i 30 minuter, spä med vatten om såsen börjar bli för tjock.
Blanda in parmesanen när koket är klart och smaka av än en gång.
Koka Spagettin enl. anv. på paketet.
Servera med extra riven parmesan på bordet och lite vitt bröd.
Ett vin som passar jättebra till är en Chianti classico.