Strimlat fläsk i vitlökssås. Yu Xiang Pork (Yu Xiang Rou Si)

 
Ännu en helt fantastiskt god Kinesisk maträtt med mycket smak av vitlök och den underbart goda  chilibönpastan Dou Ban Jiang. 
 
Strimlat fläsk i vitlökssås 
500g strimlat fläskkött
1msk Shaoxing wine (Kinesiskt risvin)
3st stjälkar från en stjälkselleri. spara bladen till garnering.
en näve skogsöron, blötlagda och strimlade
1msk riven ingefära
2msk mosad vitlök
3msk  tunnskivad salladslök
1msk Pixian chili bönpasta (dou ban jiang)
3msk picklad chili 
3msk Zhenjiang svart risvinäger
2msk socker
1msk kinesisk ljus sojasås
1msk Shaoxing vin (kinesiskt risvin)
3msk kycklingbuljong
1msk maizena utrört i vatten
0,6dl raps eller jordnötsolja
 
Strimla köttet väldigt tunnt (om köttet är lite lätt fruset så är det enklare). Marinera köttet med risvinet i 30 minuter. Täck skogsöronen med kokande vatten och låt stå 15 minuter, pressa ut allt vatten och tunntrimla. Tunnstrimla sellerin i lika tunna strimlor som köttet. Finhacka vitlök, ingefära, salladslök. Blanda dou ban jiang med picklade chili i en liten skål. I en större skål blanda svart risvinäger, socker, soja, kinesiskt risvin och kycklingbuljong. Blanda maizena med vatten i en liten skål. 
Hetta upp woken, tillsätt oljan ocn när oljan är het så lägg i fläsket, stekt hastig under omrörning tills kättet nästan är klart. Tryck upp köttet mot kanterna i woken, lägg i ingefära, vitlök och salladslök i oljan mitten av woken. Tillsätt chiliblandningen, rör runt och låt steka 30 sekunder dra ner köttet från sidan och blanda ihop, lägg i sellerin och svampen, blanda runt och stek tills sellerin börjar vissna.
Tillsätt vinägermixen och blanda ordentligt till sist rör ner maizena blandnngen lite åt gången tills det blir lagom tjockt, kanske inte all maizena behövs. Lägg upp på serveringsfat och garnera med selleriblad.
Servera med osaltat Basmatiris.
 

Kommentera inlägget här :