Kroppkakor efter Leif Mannerström

 
Letade på nätet efter glutenfria kroppkakor och hittade Leif Mannerströms recept med potatismjöl som serverades på Sjömagasinet, och himmelskt vad goda de är, faktiskt godare än vanliga. Degen är så otroligt smidig att arbeta med. 
 
Kroppkakor
700g potatis
1½dl potatismjöl
3st äggulor
50g brynt smör
1tsk salt
 
Skala och koka potatisen. Pressa potatisen med en potatispress i en bunke och  låt svalna lite. Blanda ner potatismjöl, ägg, smör och salt. Knåda tills du får en smidig deg, dela degen i 10st lika stora bitar, tryck ner en liten grop och lägg i fyllningen vik ihop och rulla till snygga bollar. Koka upp vatten och lägg ner bollarna, när det flytit upp till ytan så låt koka i 5 minuter.
 
Fyllningen
140g bacon
260g rimmat sidfläsk
1st stor gul lök
3msk nymortlad kryddpeppar
1tsk svartpeppar
3msk smör
 
Fintärna  lök, bacon och sidfläsk, massera in pepparn ordentligt. Smält smöret i en stekpanna och stek blandningen tills lätt knaprigt.
 
Vit sås
4dl grädde
50g smör
 
Lägg i en tjockbottnad gryta och reducera ner till hälften på medelvärme, rör om då och då.
Smaka av med salt, vitpeppar och nyriven muskotnöt.
 

Kommentarer :

#1: Ajli Müller

älskar kroppkakor, men mest älskar jag palt :D Kanske för att jag är norrlänning.

skriven

Kommentera inlägget här :