Libanesisk middag med Mishwi Kafta, Tabbouleh & Fattoush

Ovan Fattouch 
 
Alltså Libanesisk mat är bara så god och fräsch, där används mycket örter och citron, goda kryddblandningar, sallad och youghurt, inga tunga smaker av grädde, smör eller majonäs. 
Man känner riktigt hur nytttigt det är och nyttigt gör ju gott för kroppen och knoppen, rekommenderas varmt!
 
Tabbouleh
2,5dl Bulgur 
3st finhackade schalottenlökar
100g finhackad persilja
1 1/4dl finhackad mynta
3st pressade citroner
3msk olivolja
3st tomater urkärnade och tärnade
s/p
 
Häll Bulgurn i en skål och täck med vatten, Låt ligga i 30 minuter.
Låt sedan rinna av ordentligt och pressa gärna ut det sista dropparna.
Sprid ut Bulgurn på en torr handduk och låt torka. Lägg över i en skål och blanda med alla ingredienser, smaka av med salt & svartpeppar. 
 
 
Mishwi Kafta
1kg lammfärs
1 1/4dl finhackad persilja
4/5dl finhackad mynta
1st riven gul lök
1/2tsk kanel
1/2tsk malen kryddpeppar
2st ägg
s/p
olivolja till pensling
 
Lägg allt i en skål utom oljan, knåda och blanda ordentligt.
Dela färsblandningen i 8 lika stora delar, forma beroende på spettens storlek 2st delar om varje spett eller en om spetten är små till fingerliknande kaftas.
Grilla på väldigt het kol eller i ugnen på hög värme tills ytan blir grillad och kaftas är rosa inuti.
 
Fattoush 
2st gurkor skalade, skårade och skivade
½ isbergssalladshuvud finstrimlat
2st hackade schallottenlökar
1½dl hackad persilja
3/5dl hackad mynta
finstrimlad röd paprika till garnering
 
Blanda allt i en skål.
 
Vinegrette
1st pressad citron
1 1/4dl olivolja
2st mosade vitlöksklyftor
s/p
 
Vispa ihop vinegretten och slå över salladen.
 
Till detta serverade vi Libabröd och en kall youghurtsås med vitlök och dill.
 
 

Kommentera inlägget här :