Red oil wonton soup

 
Världens godaste wontonsoppa, grymt het men såååå grymt god!
 

Färsblandningen
3dl fläskfärs
en nypa salt
1msk riven ingefära
1msk mosad vårlök
1st ägg
1msk ostronsås

Blanda ihop allt i en skål och blanda ordentligt, ställ in i kylen 15min.

ca:30 wontonblad

Fyll bladen och vik som tortellinis, klistra igen med lite vatten.

Koka 3-4min.


Buljong/Sås
3-6msk Szechuan chili oil (Hot Hot Hot) recept nedan.
2msk black vinegar
1msk sesamolja
2msk shaoxing
1/2tsk socker
en nypa salt
1msk ljus soya
2st mosade vitlöksklyftor
1/2msk mosad vårlök
Hackad färsk koriander
2,5dl hönsbuljong

Blanda ihop allting i en skål.
 

Szechuan chili oil
4msk chiliflakes
2msk five spice
3msk rostade sesamfrön
1tsk malen sichuanpeppar
1st hel stjärnanis
2st lagerblad
en tumme skivad ingefära
2,5dl matolja
 
Lägg alla kryddor utom ingefära i en stekpanna och rosta på medelhög värme i 3minuter, se till att dom inte bränns och rör om hela tiden. Lägg de rostade kryddorna i en värmetålig skål, ställ åt sidan.
Hetta upp oljan till 180 grader och lägg i ingefäran på slutet, fräs den i oljan tills den blir gyllene, får inte brännas.
Ta bort ingefäran och släng, nu ska du slå på oljan i kryddblandningen, och här får man vara försiktig och slå i lite åt gången, dels för att kryddorna inte får brännas vid av oljan och dels för att det kan sprätta het olja på dina händer.
Rör runt kryddblandningen och låt svalna helt, lägg på väl rengjorda burkar med tättslutande lock och förvara svalt, håller ett par månader i kylen.
 
För servering: lägg wontons i botten på en skål, skopa över buljong och toppa med extra chiliolja (om du vill) strö över skuren vårlök och blad av färsk koriander. 
 
 

Kommentera inlägget här :