Laxpudding med skirat smör

 
Laxpudding är en sån där perfekt maträtt att laga om det finns rester kvar från exempelvis Julbordet eller Påskbuffén eller så kan man göra den ändå! 
Vi hade en halv Laxsida i frysen och blev otroligt sugna på lite Husmanskost, det här är så gott och enkelt med skirat smör, lite dill och citron. 
 
Laxpudding 
2msk smält smör till formen
450g lax i skivor som gravad, kallrökt, rimmad, varmrökt eller färsk lax
1,8kg kokt potatis, fast sort, skalad och i skivor
4dl vispgrädde
4ägg
2dl hackad dill (fryst dill går bra)
salt & vitpeppar/svartpeppar
1/2 dl hackad färsk dill
200 gram smör
1st citron till klyftor 
 
Koka potatisen med skal, när de kokat klart så lägg i iskallt vatten tills skalet bubblar upp sig, då blir det lätt att skala potatisen.
Skiva potatisen i 0,5cm tjocka skivor och lägg åt sidan.
Pensla en ugnssäker form med det smälta smöret, lägg ett lager potatis i botten, strö över dill, salt och peppar. 
Fortsätta att varva och fördela lax, skivad potatis samt hackad dill. Salta och peppra något krm mellan varven. Avsluta med ett lager potatis överst. Du behöver inte något salt om du använder kallrökt, gravad eller rimmad lax.
Vispa ihop grädden med ägg, salt och vitpeppar i en skål.
Häll i äggstanningen, den ska gå upp till kanten men helst ej över översta lagret potatis.
Lägg några smörklickar överst på toppen.
Grädda Laxpuddingen i ugnen på 175 grader i ca 45-50 minuter. Täck över med folie då potatisen börjar brännas. Laxpuddingen är klar när äggstanningen har stelnat och potatisen fått fin färg.
 
Servera med skirat smör, en citronklyfta och lite skuren färsk dill.
En vanlig grönsallad med en citronvinegrette är också supergott att ha till!
 
 

Kommentera inlägget här :